Skip to main content

Yes, de leerlingen komen weer naar school! En daarmee ook de Chromebooks die zij de afgelopen periode hebben gebruikt om thuis te leren. Met deze handige tips zorg je ervoor dat alle devices weer netjes én schoon op school gebruikt kunnen worden.

 1. Het kan handig zijn om de Chromebooks bij de leerlingen thuis te laten. Deze kunnen leerlingen gebruiken om huiswerk te maken als ze niet op school zijn.
 2. We adviseren om de leerlingen zoveel mogelijk gebruik te laten maken van dezelfde Chromebook. Dit beperkt het risico op onderlinge besmetting.
 3. Geef per lesdag aan of een Chromebook mee naar school moet of thuis kan blijven. Dit kun je bijvoorbeeld laten weten via Google Classroom of in het rooster van leerlingen.
 4. Denk bij het vervoeren van Chromebooks van huis naar school (en weer terug) aan het volgende: zorg voor een stevige, goed afsluitbare tas waar geen eten en drinken in zit. Vraag de leerlingen om hun laptop thuis op te laden, zodat de Chromebook weer opgeladen mee naar school komt.


Inleveren, checken en schoonmaken van uitgeleende devices

In het basisonderwijs mogen we gelukkig allemaal weer naar school. Voor het Voortgezet Onderwijs is het handig om hier alvast over na te denken. Want hoe zorg je dat de uitgeleende devices weer goed op school terecht komen? Het volgende stappenplan kan daarbij helpen:

 1. Vraag de leerlingen om geleende devices mee naar school te nemen. Je kunt hiervoor een rooster maken wanneer leerlingen met ouders langs kunnen komen om de spullen af te leveren. Zo kun je 1,5 meter afstand waarborgen.
 2. Controleer per leerling of alles compleet is. Zijn de uitgeleende Chromebook, oplader, muis, tas enzovoort ingeleverd?
 3. Controleer of er geen beschadigingen zijn en of alles nog werkt zoals het is uitgeleend. Je kunt dit doen door de leerlingen in te laten loggen op hun Chromebook.
 4. Poetsen, poetsen, poetsen! Maak alle devices goed schoon. Bacteriën blijven namelijk tot 3 dagen leven op metaal. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen.
 5. De devices zijn klaar voor gebruik of om op te bergen in de kast. 
 6. Het is slim om een spreadsheet bijhouden met de naam van de leerling en het serienummer van het geleende Chromebook, zo kun je ook bij later ontdekte schade nog actie ondernemen.

Ook interessant: bereid je voor op de opening van jouw school
Het open gaan van scholen is een leuke maar ook spannende tijd. Eindelijk mag je met de nodige voorzorgsmaatregelen de leerlingen weer in jouw klaslokaal verwelkomen. Waarschijnlijk hebben jullie op school al goed nagedacht over praktische zaken zoals roostering en het aanleggen van vaste looproutes binnen de school. De grootste uitdaging zit ‘m in de organisatie van het onderwijs in jouw klas. Hoe ga je dat vormgeven? Lees hier onze tips.

Join the discussion 2 Comments

 • Ait si schreef:

  Kind komt van school met Chromebook zonder beschermhoes.
  Nu is het scherm gedeeltelijk stuk.
  Waar het scherm stuk is gegaan weten we niet.
  Onderweg of op school.
  Zijn ouders aansprakelijk zonder daarover eerst over ingelicht te zijn over de richtlijnen.
  Kind heeft ook op eigen laptop kunnen werken.
  Graag advies hierover.

  Gr. Ait si

  • Vera schreef:

   Hi Ait si,

   Vervelend zeg! Als de school klant is van Cloudwise, kunnen we kijken of het scherm te repareren valt.
   We zijn helaas niet in staat om juridisch advies hierover te geven om te bepalen wie aansprakelijk is, of wie wat zou moeten betalen.

   Succes!

Leave a Reply

Support