Skip to main content

Steeds meer scholen gaan aan de slag met Chromebooks in de klas. Daarom is het handig om alle opdrachten en werkstukken op één plek te verzamelen. Google Classroom biedt hiervoor de ideale oplossing. Ken je Google Classroom nog niet? Lees dan hier waarom je er vandaag nog mee moet starten!

Korte introductie: Google Classroom
Google Classroom is een van de apps uit het Google Workspace for Education pakket en kun je zien als het digitale klaslokaal. Zet opdrachten klaar, kijk met leerlingen mee als ze opdrachten maken en geef gelijk feedback. Na het inleveren kun je direct een cijfer toekennen en de voortgang van de leerling inzien.

Reden 1: alles in 1 omgeving
Alle meldingen over opdrachten en werkstukken blijven binnen Google Classroom. Als docent ontvang je dus niet 100 e-mails als een leerling een document deelt of tussentijds zijn opdracht aanpast.

Reden 2: automatische kopie
Docenten kunnen een werkblad maken in Google Docs, Presentaties of Spreadsheets en deze delen in Google Classroom. Elke leerling krijgt automatisch een kopie van dit bestand. Zo gaan leerlingen dus niet aan de slag in het originele bestand.

Reden 3: koppeling met Google Drive
Google Classroom maakt zelf een overzichtelijke structuur binnen Google Drive. Dit zorgt ervoor dat jij al het werk van leerlingen in één overzicht hebt, maar de leerlingen alleen hun eigen werk zien. Zo heb je niet na het geven van één opdracht een gigantische verzameling van losse documenten in ‘Gedeeld met mij’.

Reden 4: meekijken & snel feedback geven
In Google bestanden kun je samen in een bestand werken. Hierdoor kun je altijd meekijken met de leerling en direct feedback geven als dit nodig is.

Reden 5: opdrachten inplannen, deadlines en makkelijk differentiëren
In Google Classroom is het mogelijk om in 1 keer meerdere opdrachten klaar te zetten voor jouw klassen (in de ‘Planning’). Kies zelf een datum en tijdstip waarop de opdrachten zichtbaar worden voor de leerlingen. Daarnaast kun je voor elke opdracht een deadline instellen. De bewerkrechten van de leerlingen vervallen op de ingestelde deadline. Zo kunnen leerlingen niet stiekem na het inleveren nog kleine aanpassingen doen. Per opdracht kun je instellen welke leerlingen deze opdracht te zien krijgen.

Reden 6: snel de voortgang en resultaten zichtbaar
Google Classroom houdt bij welke opdrachten een leerling nog moet maken of al gemaakt heeft. Op deze manier kun je met 1 klik op een specifieke leerling zijn voortgang bekijken. Makkelijk voor de 10-minutengesprekken!

Reden 7: zelf lesgroepen aanmaken
Docenten maken altijd zelf de lesgroepen aan in Google Classroom. Naast reguliere groepen (groep 1, 2 etc.) kun je ook een lesgroep aanmaken met leerlingen uit verschillende klassen waar je les aan geeft ( bijv. voor een bijlesklas).

Reden 8: berichten hergebruiken
Heb je dit jaar groep 7 en ga je investeren in het maken van allerlei opdrachten en vragen? Als je volgend jaar weer lesgeeft aan groep 7, kun je al deze berichten hergebruiken. Dit scheelt je volgend jaar veel tijd en werk! Je kunt ook een collega toevoegen aan de lesgroep zodat hij/zij jouw opdrachten kan hergebruiken.

Reden 9: handige koppeling met COOL portaal
Gebruik je ons COOL portaal? Maak dan in COOL jouw lesgroep aan. Op deze manier kun je gemakkelijk de hele klas toevoegen aan Google Classroom zonder dat leerlingen zichzelf aan hoeven te melden met een groepscode of een uitnodiging moeten accepteren. Bovendien zorgt de nachtelijke synchronisatie met het leerlingadministratiesysteem (LAS) ervoor dat leerlingen die zichzelf “per ongeluk” uitschrijven, weer toegevoegd worden in Classroom.

Nieuw in Google Classroom


Google Classroom heeft een grote update gekregen in augustus 2018. Er zijn een aantal dingen veranderd door de update. Hieronder de belangrijkste veranderingen:

Tabbladen in Classroom
In Google Classroom zie je bovenaan het scherm een verdeling in 3 tabbladen: updates, schoolwerk en mensen. Bij updates zie je berichten van de docent, bij schoolwerk zie je alle lopende opdrachten en projecten en bij mensen zie je jouw klas met bijbehorende docenten. Het schoolwerk is nu beter gestructureerd in onderwerpen. Meer structuur voor leerkracht en leerling.

Classwork tab toegevoegd
Als je een opdracht klaarzet, kun je een Google document erbij zetten. Door de update kun je vanuit één ingeleverd Google document wisselen tussen de documenten van leerlingen. Zo hoef je nooit meer 30 tabbladen open te hebben om alles na te kijken. Super handig!

Comment balk toegevoegd
Als je in een Google document van een leerling nakijkt, zet het programma je automatisch op ‘suggesties doen’. Zo kun je direct met nakijken beginnen.

Vooraf punten toekennen
Sinds de update kun je van te voren al punten opgeven bij een opdracht. Zo weten leerlingen al voordat ze beginnen hoeveel de opdracht meetelt voor hun rapport.

Join the discussion 12 Comments

  • FXM Nelissen schreef:

    Ik werk met classroom op 2 verschillende scholen. Tot nu toe maak ik de opdrachten opnieuw voor de andere school omdat ik merk dat ik ze niet van de ene school naar de andere school kan kopiëren. Is daar wellicht een handige manier voor om dat wel te kunnen doen?

    • Daniel schreef:

      Het is mogelijk om vanuit de school omgeving (door beheerders) aan te geven dat mensen buiten een school toegang krijgen tot een lesgroep. Als dit op beide scholen gebeurt, is het mogelijk om dit te doen. Je beheerder kan dit voor de school regelen en kan je hier mee verder helpen.

  • Dagmar schreef:

    Super om hiermee te werken. Hoe zou ik binnen de classroom iets nieuws kunnen aanmaken waarbij bijvoorbeeld de plusleerlingen uit verschillende groepen een taak krijgen. Of moet ik dan echt een nieuwe groep aanmaken met een andere groepscode? Of kun je de leerlingen gewoon koppelen?

    • Daniel schreef:

      Hoi Dagmar, wat leuk om te horen dat je zo tevreden bent met Google Classrooms. Vandaag om 16:30 uur verzorgen wij een webinair over Google Classroom. Mijn advies is om onze speciale website “Blijven leren met COOL” via https://sites.google.com/cloudwise.nl/blijvenlerenmetcool te bezoeken. Je kan hier onder andere gratis deelnemen aan de Google Classroom webinar. Hier kunnen je vragen het beste worden beantwoord.

      Tip: we verzorgen de komende dagen nog twee webinars, namelijk over Hangouts Meet en ICT-beheerders in het PO en VO. Op de website staan ook nog handleidingen, tip en handvatten voor het leren op afstand.

      Mochten we je nog ergens anders bij kunnen helpen, horen wij het graag.

      Succes en veel plezier!

  • Anoek schreef:

    Ik wil graag opdrachten plannen voor meerdere klassen tegelijk. Ik ben aan alle klassen toegevoegd en kan dus wel in vier klassen tegelijk plaatsen. Maar ik kan maar voor 1 klas tegelijk een plannen/klaarzetten. Dit is erg onhandig. We werken namelijk veel samen en willen graag de opdrachten vast klaarzetten voor een bepaald tijdstip. Kan dit ook anders?

    • Daniel schreef:

      Hoi Anouk,

      Je kunt inderdaad maar voor één groep tegelijkertijd iets in de planning zetten. Op dit moment is de enige andere manier om voor Groep A iets in de planning te zetten, vervolgens het bericht te hergebruiken bij Groep B en dan in de planning zetten. Dit is waarschijnlijk wat je nu ook al doet.

      Wat ik je wel wil adviseren om te doen is om je wens als feedback in te dienen binnen Google Classroom. Als je in een lesgroep bent, kun je links onderin je feedback indienen, bij de optie “Probleem melden of functie aanvragen”. Ik hoop dat deze optie z.s.m. wordt toegevoegd, zodat het plannen nog makkelijk voor je wordt.

      Succes

  • An Verstraete schreef:

    Ik zou graag lesopdrachten en het materiaal erbij delen met een collega maar zie niet direct hoe dat kan. Wel met de bedoeling dat de collega dan dezelfde opdracht heeft aan zijn leerlingen, ik de resultaten er niet van krijg, maar de collega.

  • Lies schreef:

    Ik plan alle opdrachten in Google Classroom reeds voor de volgende dagen. Kan ik ergens een overzicht zien van welke opdrachten ik voor de volgende dagen (toekomst) gepland heb?
    Ik zie dit wel voor de opdrachten die de cursisten reeds gekregen hebben, maar niet voor de opdrachten die nog moeten komen.

    • Wessel schreef:

      Hi Lies,

      Nee dat kan niet. Je ziet deze opdrachten alleen in ‘Schoolwerk’ staan op de plek waar je het hebt geplaatst, maar je kunt geen overzicht genereren voor geplande opdrachten.

  • karel schreef:

    hallo. ik wil een kopie van een worksheet uitdelen aan alle leerlingen. ik heb in het origineel enkele cellen beveiligd tegen bewerken. na het uitdelen zijn deze cellen niet meer beveiligd. hoe kan ik dit toch realiseren? dank bij voorbaat, karel.

    • Joy Damen schreef:

      Hi Karel,

      Ik heb net zelf even gekeken, maar ook bij een kopie zou het bereik beveiligd horen te zijn. Zou jij contact kunnen opnemen met support via telefoon of via e-mail? Als je hier wat uitgebreider jouw probleem uitlegt, kunnen zij er dieper induiken!

Leave a Reply

Support