Skip to main content

Aan het begin van het schooljaar 2021-2022 gaat COOL Check live. Dit biedt jouw school de mogelijkheid om eenvoudig en veilig toetsen af te nemen op Chromebooks. Een laagdrempelige app die ook door minder ICT-vaardige leraren makkelijk te gebruiken is. Zonder tussenkomst van een ICT’er.

COOL Check in het kort
Momenteel bestaat er nog geen eenvoudige toetsmodus die gekoppeld is aan het Leerling Administratie Systeem (LAS) van scholen. De bestaande lockdownbrowsers of toetsprogramma’s zijn vaak technisch ingewikkeld, waardoor de ICT-afdeling moet bijspringen. Met COOL Check komt hier verandering in! In deze afgeschermde omgeving hebben leerlingen alleen toegang tot de middelen die jij als leraar klaarzet. Deze handige tool gebruik je eenvoudig voor lessen, repetities, proefwerken en schooltoetsen (VO), dictees, de Entreetoets, ROUTE 8, Diataal en de eindtoets (PO). Door het hele jaar met de app te werken, wordt het een vertrouwde (toets)omgeving voor leerlingen. Nooit meer gedoe.

“Tijdens een pilot heb ik ervaren dat de app een gemakkelijke en relaxte manier is om de leerlingen in een afgesloten omgeving een toets te laten maken.” – Katja Rakic, directeur Anne Frank Montessorischool.

Hoe COOL Check jou helpt
COOL Check  is geschikt voor alle onderwijsniveaus, van basis- en voortgezet onderwijs tot MBO en HBO. Leerkrachten zijn niet meer afhankelijk van de ICT’er om toetsen klaar te zetten én leerlingen werken in een bekende omgeving.

De voordelen:

  • Gekoppeld aan het leerlingvolgsysteem (LVS) en Leerling Administratie Systeem (LAS).
  • Geef leerlingen toegang tot zelfgemaakte toetsen én die van een derde partij, zoals methode- en Citotoetsen.
  • Plan toetsen vooruit én op afstand.
  • Onleesbare handschriften zijn verleden tijd.
  • Bepaal per toets welke hulpmiddelen er gebruikt mogen worden zoals spellingscontrole, online rekenmachine, online woordenboek, websites en informatiebronnen. 
  • Je bent minder tijd- en plaatsgebonden. Toets vanaf elk gewenst lokaal of thuis.
  • Ook de surveillant of invaller zet de toets eenvoudig klaar middels een code.
  • Het biedt de mogelijkheid om teksten voor te laten lezen met ‘text to speech.’
  • Zet voor sommige leerlingen andere opdrachten of toetsen klaar. Zo voorkom je spieken door diverse versies van toetsen of bied je gepersonaliseerd onderwijs. Dit is onder andere een uitkomst voor leerlingen met dyslexie.
  • Stel in hoeveel tijd er maximaal is om de toets te maken.
  • Print met één druk op de knop alle gemaakte toetsen.

“Oefenen en toetsen doe je in dezelfde omgeving en op eenzelfde apparaat. Uit onderzoek weten we dat er verschillen in toetsresultaat tussen toetsomgevingen en apparaten bij leerlingen kunnen ontstaan. Dat is onwenselijk. Bovenal is het tijdrovend en duur om verschillende toetsomgevingen, laptopkarren en/of lokalen in de lucht te houden. Dat moet je als school niet willen”. – Eric Welp, adviseur en ICT-specialist bij Kennisnet.

Blijf op de hoogte
Wil je een mail ontvangen zodra er nieuwe informatie of de datum van livegang bekend is? 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Support