Skip to main content

De opmars van het touchscreen voor in de klas: het is je vast niet ontgaan. Waarom stappen steeds meer scholen af van de digiborden? En wat kun je als leerkracht heel praktisch in de les met zo’n scherm?

Het digibord is de opvolger van de traditionele krijtborden. Geen vieze vingers meer of minutenlang het bord schoonvegen. Inmiddels zijn we alweer een stap verder. Touchscreens lossen de nadelen van een digibord voor je op: ronddwarrelend stof, je eigen schaduw op het bord, een lage resolutie en beamers die veel onderhoud nodig hebben.

Waarom werken met een touchscreen
Een touchscreen geeft je de mogelijkheid om informatie te laten zien op een aansprekende en interactieve manier. Denk aan het tonen van websites en filmpjes. Je schakelt eenvoudig tussen verschillende toepassingen. Ook kun je je leerlingen er op laten werken. Ze kunnen actief met de leerstof omgaan en interactief samenwerken aan opdrachten, projecten en presentaties. Zeker kinderen zijn vaak al gewend aan het werken op tablets of Chromebooks met touch.

Wat kun je ermee in de les: 10 tips

 1. Maak presentaties in Google Presentaties of Powerpoint, laat animaties zien, toon een YouTube-filmpje, zoek muziek op bij een thema
 2. Terwijl je vertelt, heb je er dankzij het internet binnen een paar seconde een passend plaatje bij
 3. Leerlingen kunnen er tijdens een werkles tegelijkertijd op werken (motiveert samenwerken, communicatieve vaardigheden en ontdekkend bezig zijn)
 4. Zet SchoolTV of het Jeugdjournaal aan
 5. Op yurls.net vind je allerlei tips van je onderwijscollega’s voor praktische tools die je op het scherm kunt aanzetten. Denk aan: groepjes maken, verkeerslicht, de tijd, verjaardagstaart, het weer van vandaag, dobbelsteen, dagen van de week, stopwatch, geluidsmeter, namenkiezer, dagritmekaarten, energizers en nog veel meer.
 6. Ook op de site van Meester Dennis kun je terecht: kies een groep en er verschijnen allerlei leuke en handige tools
 7. Gynzy: kant-en-klare lessen rond letters, taal, rekenen en meer. Je kunt ook zelf lessen maken of aanpassen.
 8. Laat leerlingen er educatieve games op doen
 9. Bekijk en bespreek een digitaal prentenboek met de kleuters
 10. Vrij tekenen met de tekentool van het touchscreen of gebruik Gynzy glasplaat om over websites of filmpjes heen te tekenen

Handig in gebruik
De schermen zijn tegenwoordig in hoge resolutie verkrijgbaar. Dat betekent dat ze ook achterin de klas goed leesbaar zijn. Je staat niet in het licht van de beamer, zoals bij een digibord. Je kunt vanuit verschillende hoeken het scherm goed zien. Daarnaast is het geluid al ingebouwd. Een touchscreen kan meerdere aanrakingen nauwkeurig waarnemen, met je vingers of een pen. Vooral de Clevertouch schermen die wij aanraden, hebben een hoge reactiesnelheid en werken intuïtief. Met een lift maak je ze in hoogte verstelbaar, zodat zowel de leerkracht als leerlingen op fijne hoogte kunnen werken.

Waar moet je over nadenken bij het kiezen van een touchscreen?

 • Voor welke groep wordt dit scherm ingezet? Dit heeft gevolgen voor het formaat.
 • Wil je ‘m kunnen verplaatsen naar een andere klas of in hoogte verstellen? Je kunt kiezen uit een verrijdbaar onderstel of wandbeugel en een vloerlift of wandlift.
 • Hoe stevig is je muur? Wil je ‘m aan de wand hangen, dan is een stevige muur van groot belang.
 • Waar wil je ‘m op aansluiten: Chromebook, Chromebox of Windows computer?
 • Wat is de beste locatie in je lokaal wat betreft de lichtinval?

Onze keus voor het onderwijs
Bij Cloudwise zijn we erg enthousiast over de Clevertouch schermen. Je kunt voor alles rondom een Clevertouch bij ons terecht: aanschaf, montage en installatie op school, reparatie en support op zowel locatie als op afstand. Eén aanspreekpunt, dat is wel zo makkelijk.

Waarom Clevertouch:

 • Snelste en meest gebruiksvriendelijke touchscreens voor het onderwijs
 • 4K resolutie anti-reflectie scherm voor duidelijk en helder beeld
 • Tot 20 touchpunten mogelijk, zodat je met meerdere personen het bord kunt gebruiken
 • Met de dual pen schrijf je met een andere kleur dan met je vinger
 • Draadloos streamen van je device naar het scherm
 • Opslaan in de cloud, zowel met Google als Microsoft
 • Personaliseer per groep door de naam aan te passen op het startscherm
 • De ICT’er kan alle schermen vanaf één plek beheren

Meer zien? In dit filmpje vertelt onze collega Mark je alles over de Clevertouch.

Advies nodig over touchscreens? Neem gerust contact met ons op!

Leave a Reply

Support