Skip to main content

 

Zijn je studenten bezig met de opdracht of bekijken ze een YouTube playlist met ‘Amazing Skateboard Tricks Gone Horribly Wrong You Won’t Believe Your Eyes’? Dat is moeilijk in te schatten vanachter je leerkrachtbureau. Daarom is het handig dat je af en toe digitaal mee kunt kijken met wat je leerlingen aan het doen zijn op hun devices. Zonder de klas onrustig te maken door heen en weer te ijsberen.

Monitoren op afstand
Leerkrachten die met het COOL portaal van Cloudwise werken, kunnen de functie ‘Meekijken’ gebruiken. Je kijkt dan digitaal mee op de Chromebooks van jouw groep. Je ziet per leerling een lijstje met welke tabbladen er openstaan en naar welk tabblad de leerling op dit moment kijkt. Wil je echt het browserscherm zien dat de leerling ook ziet, dan klik je op het knopje en komt er een screenshot naar voren van zijn of haar scherm. Ook leerlingen die op een andere plek in het gebouw aan de slag gaan, kun je zo op afstand volgen.

Houd het overzicht
Vertrouw je je leerlingen niet dan? Natuurlijk wil je ze verantwoordelijkheid geven, maar niet zonder zelf de controle te verliezen. Dat kinderen snel afgeleid kunnen zijn, zal niemand verbazen. Ze kijken een filmpje over recyclen voor een opdracht over afval en van het ene filmpje klikken ze naar het andere. Voor je het weet vergeet je de tijd en ben je als leerling bij hele andere onderwerpen terecht gekomen. Dan is het handig dat je als leerkracht kunt ingrijpen om de leerling bij de les te houden. Ook kun je monitoren door te kijken of ze nog steeds de stof aan doorlezen zijn of dat ze al bezig zijn met de sommen. Dat heeft niets met vertrouwen te maken, maar geeft je een kans tot bijsturen. Gewoon een stukje regie in de klas.

Mag dat wel, meekijken?
De school mag regels stellen over gedrag op school en in de les. Als de Chromebook van de school is, mag de school ook voorwaarden verbinden aan het gebruik. Bijvoorbeeld dat het device alleen voor schoolwerk gebruikt mag worden. Vermoed je dat dat niet het geval is, dan mag je meekijken. Het meekijken is zo gemaakt dat een leerkracht alleen met zijn eigen groepen kan meekijken. Gaat het om eigen devices van leerlingen (BYOD – Bring Your Own Device) dan is dat lastiger. Maar ook dan mag er bij vermoeden van grensoverschrijdend gedrag gecontroleerd worden, maar nooit thuis of in de eigen tijd van de leerling. Het COOL platform werkt via het IP-adres van de school. Je kunt als docent leerlingen niet thuis volgen. Leerlingen kunnen ook zien wanneer er meegekeken wordt. Dan verschijnt er een oogje bij het COOL logo in de browser.

Push een pagina
De meekijkfunctie in het COOL portaal gaat niet alleen over monitoren. Het is ook een stukje gemak, waarmee je bijvoorbeeld een bepaalde website kunt ‘pushen’ naar de hele groep. Zo hebben ze allemaal in één keer de juiste aflevering van het Jeugdjournaal voor zich. Of naar individuele leerlingen die verdieping nodig hebben. Is het tijd voor de klassikale instructie? Vergrendel in één keer de browser van al je leerlingen, zodat je zeker weet dat je de aandacht hebt.

Zo haal je alles uit de meekijkfunctie
Weet jij alle handige functies van Meekijken al te vinden? Ontdek ze hier!

 

Leave a Reply

Support