Skip to main content

Sinds 1,5 jaar werken ze op Basisschool De Goede Herder in Helmond in de G Suite for Education omgeving van Google met Chromebooks. Ingeborg Schrama (Directeur Bestuurder) en Fred de Locht (ICT en Media Coach) vinden dat er veel veranderd is. “We hadden een paar jaar geleden allerlei netwerkproblemen en storingen. Fred liep wekelijks door de gang met twee trage of kapotte systemen onder z’n arm.”

Er moest iets gebeuren, maar wat?
De Goede Herder is een zelfstandige basisschool met 385 leerlingen. Ze werkten met Windows en hebben toen geprobeerd om over te stappen naar Office 365 en Sharepoint. “Maar zoek maar eens een partij die meedenkt op onderwijsniveau.” Ingeborg raakte toen in gesprek met een schoolleider van Filios Scholengroep. “Hij was razend enthousiast over het Chrome apparaat dat voor hem op tafel stond. We hadden zelf eigenlijk nooit aan Chrome gedacht.”

Pilots
De rol van ICT is onmiskenbaar volgens Ingeborg. “ICT is een deel van van de leefwereld en toekomst van de leerlingen. Dat geeft ons de verantwoordelijkheid om dat te integreren in ons onderwijs.” De school startte met een pilot van 10 Chromebooks in de topklas van de bovenbouw. “We waren er al snel achter dat we de pilot moesten uitbreiden.” De pilot was in een Google omgeving, maar de rest van de organisatie werkte nog met Windows. “We hebben toen gezegd: als we gaan, dan gaan we in een keer helemaal over.”

Drempels
Tijdens een bezoek aan Filios hebben ze al hun vragen gesteld. “We wilden een overstap die voor het team zo naadloos mogelijk zou zijn. Het mag best even lastig zijn, maar het moet wel als een verbetering voelen. We zijn er wel een schooljaar mee bezig geweest om de discussie te voeren.”

De keuze voor de juiste partner
Het enthousiasme over Google en over Cloudwise bij Filios was aanstekelijk. “We zijn gestart met een andere aanbieder, maar kozen uiteindelijk voor Cloudwise als partner.” Een goede partner betekent voor Ingeborg en Fred: ontzorging, transparantie in afspraken, snelle dienstverlening en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar ook een infrastructuur met weinig onderhoud. De overstap verliep vlekkeloos. “Dat komt ook doordat er op het moment van overstappen een zeer deskundige medewerker van Cloudwise bij ons op school was. Daar konden we gelijk alle vragen aan stellen.”

COOL platform
Het COOL platform van Cloudwise sprak aan. “Je wilt een goed en betaalbaar product en niet steeds tegen het team zeggen: helaas, aan die functionaliteit wordt nog gewerkt.” Fred: “Kinderen hoeven maar één keer in te loggen. Ze klikken zo door naar het materiaal van de uitgeverijen.” De koppeling met ParnasSys en het centraal configureren van devices bevalt Fred goed. “Er komen steeds meer computers de school in, maar het is niet de bedoeling dat je daar steeds meer werk aan hebt.”

Hoe krijg je ze mee?
Voor een succesvolle introductie ben je ook afhankelijk van de betrokkenheid van de leerkracht. “Wij hebben de kietelstrategie gevolgd en het team langzaam laten wennen. Daardoor werd het al minder eng.” Ook zijn ze gestart met het ICT-café. Bijeenkomsten voor het team waarin zij ICT-onderwerpen behandelen en ervaringen uitwisselen. “Als je iets nieuws in de school brengt, dan moet je ook zorgen dat je mensen deskundig worden.” Ingeborg: “Daarnaast is humor belangrijk. Hou het luchtig. Schiet niet gelijk in de verdediging. Dat helpt vertrouwen te geven.”

Leren van je leerlingen
De kinderen vinden het geweldig om met Chromebooks te werken. Fred merkt dat kinderen ook vaker thuis werken aan een presentatie of werkstuk. “Vragen stellen ze niet meer aan de leerkracht, maar ze leggen het aan elkaar uit. Of leerlingen ontdekken iets en laten het dan via het digibord aan de klas zien. Als leerkracht leer je ook weer van je leerlingen.”

Delen is meer
Ingeborg en Fred geloven in delen en hebben al een aantal besturen op bezoek gehad. “We zeggen dan: gun jezelf de tijd. Blijf als ICT’er en schoolleider in gesprek over wat er nodig is en faciliteer je ICT’er ook met voldoende tijd.” Stel de inhoud centraal. “Doe het niet omdat Chromebooks goedkoper zijn of omdat je mee wilt doen met de laatste trend. Kijk naar wat je nodig hebt.”

Leave a Reply

Support