Skip to main content

Je hoort het overal, werken in de cloud. Ook in het onderwijs. Kennisnet heeft onlangs zelfs onderzoek gedaan naar scholen die werken in de cloud. Maar, wat is de cloud eigenlijk? En wat betekent het voor jou?

Cloud is het Engelse woord voor wolk. Deze naam is gekozen omdat je weet dat je digitale ‘spullen’ ergens staan opgeslagen. Hoewel je misschien niet precies weet waar, kun jij ze vinden. Net als de regendruppels in een wolk; je weet dat ze er zijn, maar waar komen ze vandaan?

Megacomputer met eindeloze capaciteit
Boven scholen die werken in de cloud zweeft de hele dag een denkbeeldige wolk. Met een eindeloze hoeveelheid documenten, programma’s en software. Een soort megacomputer, mega-USB-stick en megaserver ineen, waarop je altijd kunt werken met jouw programma’s en documenten. Via pc, smartphone, tablet of chromebook bijvoorbeeld. Denk aan het sturen van een e-mail. Of voor het opslaan van documenten en samenwerking met andere docenten. En wat dacht je van een normale website? Die draait ook op een online server.

Werk je in de cloud, dan ben je niet meer afhankelijk van je harde schijf in de pc of server in school. En dat scheelt kosten. Gegevens worden bovendien niet verwoest als er brand uitbreekt. Want alle gegevens staan in de cloud. Google slaat informatie op in datacentra op verschillende plekken in de wereld. In de Groningse Eemshaven bijvoorbeeld. Voor het beheer van jouw gegevens heb je geen servers meer nodig. ICT’ers kunnen zich volledig op de ontwikkeling van het onderwijs richten. In plaats van brandjes blussen als de server weer eens hapert.

Hoe veilig is werken in de cloud met G Suite for Education?
Honderden Google-medewerkers zorgen dag en nacht dat jouw gegevens veilig opgeslagen liggen, met de meest geavanceerde beveiligingsprogramma’s. Google moet bovendien aan strenge privacywetgeving voldoen. Nog een voordeel, de cloud werkt altijd. Storingen zijn er niet of nauwelijks. Gemiddeld is G Suite 99,978% per maand beschikbaar. Daar kan geen eigen server of eigen datacentrum tegenop.

Leave a Reply

Support