Skip to main content

Wetenschap en techniek op school zorgen ervoor dat leerlingen nieuwsgierig blijven en dat hun 21ste eeuwse vaardigheden zich ontwikkelen. Kinderen werken samen, kunnen hun creativiteit kwijt en worden gestimuleerd om kritisch en logisch na te denken.

Door kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met wetenschap en techniek, worden ze gestimuleerd om al snel hun interessegebied en talenten te ontdekken. Vaak zijn leerlingen erg enthousiast over leuke weetjes en het doen van experimenten. Heb je zelf nog wat inspiratie nodig voor jouw klas? Lees dan onze tips door en ga aan de slag!

Introductie video’s

Animaties over de wetenschap
Deze animaties geven leerlingen een korte introductie van wetenschappelijke concepten in de klas. Deze app is gratis te downloaden en geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Hoezo wetenschap?
Een kort introductie filmpje op YouTube over hoe de wetenschap is ontstaan.

Clipphanger
Dit YouTube-kanaal geeft uitleg over tal van onderwerpen op een simpele, heldere manier. Bijvoorbeeld ‘Hoe werkt je geheugen?’ en ‘Waarom is de aarde rond?’ Leuk om te gebruiken in de klas.

Inspiratie voor experimenten in de klas

In onderstaande apps staan allerlei experimenten die je in de klas uit kunt voeren.

Kids science experiments >>

Kids science experiment >>

Proefjes.nl
Een leuke website vol met experimenten met bijvoorbeeld licht, water of geluid, die je samen met je leerlingen kunt doen.

Leerzame apps en extensies

Met deze apps en extensies kun je op je Chromebook en smartphone aan de slag met wetenschap en techniek.

Google Science Journal
Deze app geeft leerlingen de mogelijkheid om te observeren en te experimenteren in de klas met behulp van hun smartphone. De sensoren die vaak standaard op de smartphones zitten, worden gebruikt om kleine experimenten te doen. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld de hoeveelheid licht meten of de intensiteit van geluid. Gratis te downloaden en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Wetenschapsnieuws
Deze gratis app verzamelt al het nieuws over wetenschap op één plek. Je kunt ‘m als docent gebruiken om wetenschappelijk nieuws met je klas te bespreken.

Toca Lab
Leerlingen ontdekken met deze app de kleurrijke en opwindende wereld van de wetenschap. Het doel hiervan is om leerlingen op een speelse manier bekend te maken met alle 118 elementen van het periodiek systeem. Dit is een betaalde app en geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

MindF*ck
MindF*ck is een televisieprogramma dat uitgezonden wordt bij de AvroTros. Aan het einde van elke aflevering wordt er een illusie of wetenschappelijk experiment uitgelegd dat je thuis of op school kunt uitvoeren. Deze app helpt je hierbij. Deze app is gratis te downloaden en geschikt voor alle leeftijden.

Science quiz
Test de wetenschappelijke kennis van jouw leerlingen met deze leuke quiz! Deze app is gratis te downloaden. Geschikt voor alle leeftijden.

Programmeren voor kinderen
Programmeren kun je leren! Kinderen vanaf 4 jaar kunnen al aan de slag met programmeren door de robot op de goede weg te krijgen met pijltjes. Gratis te downloaden en geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

*We hebben geprobeerd een handige en goed gewaardeerde lijst van apps samen te stellen, maar we kunnen geen garanties geven over de werking en veiligheid van de genoemde apps en extensies. Lees daarom ook andere reviews en let goed op de voorwaarden die je accepteert.

Leave a Reply

Support