Skip to main content

 

Begin mei lanceerde Microsoft een nieuw besturingssysteem: Windows 10 S. Een lichtgewicht versie van Windows 10. Hiermee richt Microsoft haar pijlen opnieuw op de educatiemarkt. Chromebooks uit het raam en over op Windows? Tijd voor een ‘kijk en vergelijk’: Windows 10 S versus Chrome OS.

Windows Store vs. Google Play Store
Het nieuwe Windows 10 S maakt alleen gebruik van apps uit de Windows Store. Je zit vast aan Microsoft Edge als standaard browser. Dat klinkt niet veel anders dan het Chrome OS waar je surft met Chrome en apps uit de Google Play Store haalt. Tegenwoordig zijn er overigens ook Android apps beschikbaar. Het verschil zit ‘m in het aanbod in de stores: in de Play Store heb je een veel ruimere keuze. Zelfs ‘big hits’ als Netflix en Spotify, maar ook bekende educatieve apps, zijn (nog) niet in de Windows Store te vinden.

Bing vs. Google
Bij Windows kom je er niet onderuit: zoeken moet met Bing. Bij Chrome staat standaard Google Search ingesteld, maar je kunt wel wisselen. De vraag is of je dat wil. De meest gezochte zoekterm op Bing is ironisch genoeg: Google.

Windows laptop vs. Chromebooks
Nu is Windows 10 S alleen verkrijgbaar op de Microsoft Surface laptop. Die is te bestellen via pre-order vanaf zo’n 1150,-. Er zijn wel betaalbaardere laptops aangekondigd voor het onderwijs, maar daar zijn officieel nog geen data voor bekend. Het zal in ieder geval niet voor het volgende schooljaar zijn. Met Chromebooks heb je voorlopig veel meer keus en heb je er, voor hetzelfde geld, 4 in de klas staan. Daarnaast zijn Chromebooks praktisch immuun tegen malware of virussen. Bij een Windows machine moet je nog anti-virus software aanschaffen en is er geen speciale leerlingendeal voor Office 365. Wel krijg je er een abonnement op Minecraft bij.

Intune for Education vs. Chrome OS beheerconsole
Begin dit jaar introduceerde Microsoft Intune for Education. Net als met de Chrome OS admin console beheer je hiermee devices, gebruikers, printers en netwerktoegang binnen je school. De ICT’er maakt de individuele devices klaar voor gebruik met een USB stick en wat toetsen. Bij Chrome OS werkt dat zonder USB stick, maar met een toetsencombinatie. Intune heeft een integratie met Office 365 Education en School Data Sync waarmee groepen worden gesynchroniseerd op basis van het administratiesysteem. Via Chrome maak je gebruik van de apps van G Suite for Education. In ons COOL platform hebben we een koppeling gemaakt met het administratiesysteem van je school, zodat je groepen overal up-to-date zijn.

Windows vs. Chrome
Chrome OS is een volwassen platform, gebouwd met het oog op het mobiele tijdperk en werken in de cloud. Chrome OS en Chromebooks hebben zichzelf inmiddels wel bewezen. In dat opzicht voelt het alsof Microsoft een inhaalslag probeert te maken met een soort kopie.

Voor loyale Windows gebruikers voelt 10 S natuurlijk wel vertrouwd. Dan is Chrome wel even wennen. Alle ontwikkelingen op het gebied van online leren en werken, moedigen we aan en volgen we op de voet. Meer keus voor scholen? Hartstikke goed. Je wilt iets kiezen wat bij je visie past. Maar voorlopig blijft het Chrome OS met G Suite for Education en andere Google apps toch wel de nummer 1 voor modern onderwijs.

Tenminste, dat vinden wij dan. Wat vind jij?

Leave a Reply

Support