Skip to main content

Het zal je vast niet ontgaan zijn: Microsoft is met een nieuw besturingssysteem gekomen dat scholen helpt met de transitie naar de cloud. Windows 11 SE, een besturingssysteem waarbij de cloud centraal staat en dat speciaal is ontworpen voor het onderwijs. De betaalbare en eenvoudige manier om onderwijs voor iedere leerling toegankelijk te maken.

Aangezien Windows 11 SE gericht is op het onderwijs, zijn de wensen van de gemiddelde gebruiker iets anders dan bij het reguliere Windows 11. Laptops met dit besturingssysteem hebben bijvoorbeeld geen mogelijkheid om Win32-apps van derden te installeren. De beheerder van een onderwijsinstelling heeft wel de mogelijkheid applicaties te installeren die gericht zijn op bijvoorbeeld toegankelijkheid en het communiceren met leerlingen. In het verlengde daarvan heeft Microsoft de virtuele Store ook uitgeschakeld voor Windows 11 SE.

Windows 11 SE is daarnaast bedoeld voor systemen die betaalbaar zijn voor onderwijsinstellingen en studenten. Daarom moet het besturingssysteem zo ‘licht’ mogelijk zijn, wat betekent dat de systeemeisen lang niet zo streng zijn als die van Windows 11.

(bron: nl.hardware.info)

Is Windows 11 SE een gamechanger? Althans, dat is in de wandelgangen te horen. Of dit ook echt zo is? We gingen op onderzoek uit en lieten het testen. We vroegen naar de mening en ervaringen van onze eigen ICT-expert Mark Bersee (Cloud engineer), maar ook van een partner (Albert Schot, Microsoft 365 cloud consultant), daarnaast ICT-coördinator Peter Schep (Manager ICT & Informatiemanagement PCOU Willibrord) en last but not least, Jorrit, een leerling in 4 havo. Hij testte de omgeving op zijn school in Hilversum. Lees hier de bevindingen!

Mark (Cloud engineer), wat zijn jouw eerste bevindingen?
“Windows 11 SE is makkelijker om te beveiligen dan eerdere besturingssystemen, omdat je geen opties hebt om het apparaat te gebruiken in allerlei exotische omgevingen. Voor het onderwijs, met jonge kinderen, is dat belangrijk. Je hebt altijd een Microsoft account nodig en de leerling kan niet alles zelf installeren. De admin omgeving kun je niet opstarten vanuit het apparaat. Misbruik is op deze manier zo goed als uitgesloten en dat is fijn. Aan de andere kant is het inperken van de vrijheid ook weer niet echt een pré. De performance lijkt gehinderd te zijn door het OS, wat je bij een Chromebook niet hebt. Ik denk soms dat een grafische rekenmachine bij opstarten en installatie sneller is dan 11 SE.”

Albert (Micrososft 365 cloud consultant), wat denk jij?
“In het zuiden van het land hebben we pilots gedraaid met Windows 11 SE. De omgeving kent zowel plussen als minnen. Vanuit de min kant, is de prijs toch aan de hoge kant. Voor luttele tientjes meer heb je een laptop met alle mogelijkheden van Windows 11. Het gevaar bestaat dus dat je het daarmee gaat vergelijken, maar je zou het moeten vergelijken met een Chromebook.

Voor leerlingen in de onderbouw van het basisonderwijs werkt het prima. De leerling werkt gewoon in de cloud met OneDrive of Snappet. Daar zit voor leerlingen geen verschil met hoe ze normaal werken. Je kunt alleen werken in de Edge browser, maar daar kunnen leerlingen prima in werken. In het basisonderwijs is een leerling soms nog onbekend met Chrome-oplossingen. In de bovenbouw vragen leerlingen wel om zwaardere toepassingen. Net als leerkrachten. Dan gaat het knellen.

Of Windows 11 SE het landschap definitief gaat veranderen, hangt van verschillende factoren af. Als financiële overweging de boventoon voeren, zullen scholen misschien minder snel overstappen van een Chromebook naar een Windows 11 SE device. Maar dat is eigenlijk een onjuiste afweging. Als je serieus werk maakt van ICT-beleid en goed onderwijs is een 11 SE device een prima oplossing.”

Peter Schep (ICT-coördinator), wat is jouw indruk?
“We hebben bewust nog even afgewacht met de uitrol van 11 SE. Voordat we het groot loslaten op de leerlingen willen we eerst nog meer ervaring opdoen. We hebben een aantal apparaten aangeschaft en die gaan we de komenden maanden testen. Zowel met leraren als met leerlingen.

De eerste indruk is positief. Voor leraren zien we wel een gemis aan functionaliteit, maar voor leerlingen daarentegen is het interessant. Sowieso voor het basisonderwijs en eigenlijk ook wel voor het voortgezet onderwijs. Dat het apparaat en stukje vrijheid inperkt, doordat je bijvoorbeeld geen zwaardere programma’s kunt installeren, vinden wij niet opwegen tegen de voordelen.

Kijk, de functionaliteiten in 11 SE zijn niet wezenlijk anders dan bij een gewone laptop, Chromebook of Mac. Hoewel een vo-leerling het apparaat ook privé zal gaan gebruiken. Voor games en complexere toepassingen is het apparaat minder geschikt, maar in de basis (Word, browser, YouTube) is het prima. Verder is het eenvoudig via Intune te beheren – wij maken gebruik van managed devices. We verwachten dat 11 SE voor een verandering gaat zorgen in het onderwijs, een gamechanger inderdaad.”

Jorrit (leerling 4 havo), hoe heb jij het testen ervaren?
“Ik heb vorig jaar mijn mavo diploma gehaald en ben dit schooljaar begonnen in 4 havo. Eigenlijk deden wij op de mavo niets met een laptop of Chromebook. Ik heb zelf een Windows game computer. Toen ik met de 11 SE laptop begon viel me op dat hij in het begin wel langzaam was, maar het lijkt steeds sneller te gaan. Dus ik vind het wel een goede laptop. Beter dan een Chromebook want ik vind het werken met mapjes en zo een stuk overzichtelijker. Ik vind het ook geen gemis dat ik alleen in de Edge browser kan werken en niet in Chrome. Ik werk verder op school met het COOL portaal en dat werkt prima samen. Het is lekker overzichtelijk hoewel ik nog niet zo heel veel met digitale programma’s hoef te werken. Ik werk vooral met Classroom. Voor de agenda gebruik ik mijn telefoon.

Bij mij in de klas hebben veel leerlingen een Chromebook aangeschaft. Via The Rent Company, geloof ik. Maar leerlingen hebben ook een gewone laptop of een Mac. Dat ik een groter scherm heb en een andere laptop dan de meeste leerlingen vind ik niet zo’n probleem. Het werkt goed en een groot of klein scherm (11″ red EW) maakt mij ook niet uit. Het werkt. Zowel thuis als op school. Zelfs met het wifi heb ik geen probleem.”

Eens uitproberen?
Wil je meer informatie of wil je zelf eens een Windows 11 SE device van Lenovo uitproberen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leave a Reply

Support