Skip to main content

Door de jaren heen is het ICT-landschap in scholen behoorlijk veranderd. Zo hadden maar enkele scholen 10 á 15 jaar geleden wifi. Scholen hebben inmiddels vooral behoefte aan een wifi-netwerk met een hoge capaciteit. We werken namelijk met zo’n 30 apparaten tegelijk in één klaslokaal. Dat willen we natuurlijk snel en probleemloos laten werken. Lees hieronder hoe je hiervoor kan zorgen!

Even terug in de tijd
Zo’n 10 jaar geleden kochten scholen vaak een eenvoudig access point (het apparaat dat het signaal omzet in wifi) bij de lokale computerboer. Vervolgens werd deze op de vensterbank geplaatst en voilà: de laptop van de directie of administratie kon op het netwerk komen. Vaak onbeveiligd of uitgerust met een standaard wachtwoord.

Toen er meer mobiele devices op school kwamen, werden er access points bijgeplaatst. Dat was vaak geen succes, omdat deze access points niet met elkaar in verbinding stonden en eigenlijk losse netwerkjes creëerden. Dat leverde allerlei conflicten op en de netwerken waren moeilijk te beheren en kwetsbaar.

Professioneel netwerk
De meeste scholen hebben al afscheid genomen van de houtje-touwtje oplossing en hebben geïnvesteerd in een professioneel netwerk van Aerohive (recent overgenomen door Extreme networks). Waar scholen nu vooral behoefte aan hebben, is een wifi-netwerk met een hoge capaciteit. Met 30 devices gelijktijdig in een klaslokaal werken, stelt hoge eisen aan het access point. Deze moet gelijktijdig 30 connecties maken en alle dataverkeer in goede banen leiden. Onderbreking van het signaal leidt tot een onderbroken les of toets.

Probleemloos werken in de klas
De oplossing voor de vraag naar meer capaciteit is wifi 6. Deze nieuwe versie van wifi (ook wel wifi AX) heeft veel voordelen vergeleken met wifi 5 (wifi AC). De grootste winst van wifi 6 zit vooral in de hogere capaciteit.

Wifi 6 is in staat om heel veel datapakketjes van verschillende devices gelijktijdig te transporteren. Daarnaast houden apparaten met wifi 6 niet continu een volledig wifi-kanaal bezet, maar gebruiken ze slechts de bandbreedte die nodig is. Hierdoor werk je probleemloos op één moment op meerdere apparaten. Er is minder vertraging op je netwerk bij grote drukte. Dat zorgt voor een betere wifi-dekking en een sneller, stabiel netwerk. Wil je als school onbezorgd werken met grote hoeveelheden draadloze devices in de klas? Dan doe je er goed aan om in elk klaslokaal een access point te laten plaatsen.

“Vergelijk het met een tweebaansweg (wifi 5) die wordt uitgebreid tot een snelweg met vijf rijbanen (wifi 6)”.

Wil je je helemaal verdiepen in wifi 6? Download de gratis e-book Wi-Fi 6 for Dummies.

Gereed voor de toekomst
Momenteel werkt wifi 6 al op enkele mobiele telefoons, zoals de Samsung S10, Huawei en de iPhone 11. We verwachten dat er binnen 1 á 2 jaar ook Chromebooks op de markt komen die wifi 6 ondersteunen. Ook oudere apparaten die de nieuwe versie van wifi niet ondersteunen, blijven in de meeste gevallen gewoon goed werken met een wifi 6 access point.

Is je access point ouder dan 5 jaar? We adviseren je om deze te vervangen door een wifi 6 access point, zoals AP305C. Zo is je wifi-netwerk klaar voor de toekomst waarin apparaten wifi 6 ondersteunen. Wanneer apparaten met wifi 6 op de nieuwe wifi overschakelen, profiteren ook oudere apparaten van minder vertraging.

Access points die de afgelopen jaren zijn geïnstalleerd op veel scholen van Cloudwise zijn de AP121 (wifi 4) en de AP122 (wifi 5) van Aerohive.

Advies op maat
Wil je advies over het wifi-netwerk binnen jouw school? We geven je graag persoonlijk advies. Neem contact op met je account manager voor meer informatie. Als je nog geen klant bent bij Cloudwise, kun je contact met ons opnemen via sales@cloudwise.nl of 0348 23 33 30.

Leave a Reply

Support