Skip to main content

zoeken in google

Dagelijks worden er miljoenen zoekwoorden ingetypt op Google. Helaas is niet alle informatie die Google laat zien betrouwbare informatie. Veel leerlingen gebruiken standaard Google als zoekmachine. In deze blog vind je handige tips die leerlingen kunnen gebruiken om veilig te zoeken met Google. Deze tips helpen ook om sneller relevante webpagina’s te vinden.

Zoekwoorden
Bedenk goed welk zoekwoord je intypt bij Google. Sommige woorden hebben namelijk een dubbele betekenis zoals zwarte kever (insect en auto). Door een zo specifiek mogelijk zoekwoord te gebruiken, snapt Google beter waar je naar op zoek bent.

Exacte zoekresultaten
Door aanhalingstekens toe te voegen aan je zoekwoord, gaat Google alleen op zoek naar artikelen die exact jouw zoekwoord hebben (bijv. ¨groene auto¨). Hierdoor laat Google alleen webpagina’s zien die voor jou relevant zijn.

Woorden uitsluiten
Door een minteken (-) voor een woord te zetten, vertel je tegen Google dat je dit woord uitsluit. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar auto’s maar sluit je een bepaalde kleur uit (auto -groen).

Google Scholar
Leerlingen kunnen op zoek gaan naar wetenschappelijke artikelen door Google Scholar te gebruiken.

Advertenties herkennen  
Google biedt bedrijven de mogelijkheid om te adverteren met hun producten en diensten binnen de Google zoekmachine. Als je als leerling G Suite for Education gebruikt op school, zul je deze advertenties niet zien. Wanneer je thuis inlogt (op een andere computer) zul je wel advertenties zien. Advertenties zijn te herkennen aan het groene of gele vierkantje met Adv. erin.

Geavanceerd zoeken
Je zoekopdracht kun je specifieker maken door de Tools te gebruiken. Tools geeft je verschillende mogelijkheden om je zoekopdracht te verfijnen. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op land, taal en datum.

Google afbeeldingen filteren
Ook als je zoekt naar een afbeelding kun je de tools gebruiken. Je kunt filteren op bijvoorbeeld het formaat, de kleur en het type afbeelding.

Meerdere tabbladen gebruiken
Als je zoekt naar een specifiek onderwerp en je wilt verschillende artikelen vergelijken, kun je gemakkelijk tabbladen naast elkaar openen. Ga met je muis over de titel van het artikel, klik met je rechtermuisknop en kies voor Link openen in nieuw tabblad.

Een artikel beoordelen

Als je als leerling een goed artikel hebt gevonden, hoe weet je dan of de informatie betrouwbaar en bruikbaar is? Je kunt dit snel bepalen door te letten op vier onderdelen: waar, wie, wat en wanneer.

Waar?
Stel je hebt een leuk artikel gevonden over groene auto’s. Kijk dan als eerste naar de website waar het artikel op staat. Is het een bedrijfspagina, een nieuwspagina of een persoonlijke blog? En wat is het doel van deze website (verkopen, informeren, entertainen)? Als je dit als eerste vaststelt, kun je beter bepalen of de informatie op de pagina relevant en betrouwbaar voor jou is.

Wie?
Niet iedereen die een artikel op internet schrijft, is een expert. Veel artikelen worden anoniem geplaatst maar je kunt altijd zoeken naar een auteursnaam. Deze vind je vaak helemaal bovenaan of onderaan het artikel. Bekijk ook of andere lezers de auteur hebben beoordeeld. Dit kan een artikel betrouwbaarder en bruikbaarder maken voor jou.

Wat?
Wat is de insteek van de schrijver van het artikel? Zijn er meningen of opvattingen verwerkt in een artikel? Een onderwerp heeft altijd meerdere invalshoeken. Een tip is om 3 verschillende artikelen te vergelijken over 1 onderwerp. Op deze manier heb je voldoende informatie verzameld en kun je een betrouwbare conclusie trekken.

Wanneer?
Zoek naar de publicatiedatum van het artikel. Is de informatie up-to-date of al wat ouder? Dit is belangrijk voor de relevantie en betrouwbaarheid van de informatie op de pagina.

Tips voor docenten:

  • Geef leerlingen opdrachten waarmee ze Google Zoeken moeten gebruiken;
  • Houd in de gaten welke websites de leerlingen bekijken (d.m.v. Meekijken);
  • Bespreek bovenstaande tips met de leerlingen;
  • Bekijk de lesplannen van Google over Google Zoeken.

Leave a Reply

Support