Skip to main content

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Je zult deze termen al regelmatig voorbij hebben zien komen. Ook de Albert Heijn heeft AR omarmd met de nieuwe plaatjes die je kunt sparen. AR en VR: moet je het zien als leuke gimmick of kan dit van toegevoegde waarde zijn voor het onderwijs? We hebben een paar leuke èn educatieve toepassingen voor in de klas gevonden. Lees hieronder verder over wat het is en wat je ermee kunt.

Wat is VR?

Virtual Reality (VR) is een virtuele wereld die je kunt bekijken met een speciale VR bril. Je bent in de ‘echte’ wereld maar ziet een andere wereld. Op deze manier kun je allerlei verschillende plekken ontdekken, gewoon vanuit jouw klaslokaal.

Hoe wordt VR toegepast?
VR is volop in ontwikkeling en wordt al gebruikt in onder andere:

 • videogames
 • 360 graden film en foto’s
 • presentaties van bedrijven of huizen
 • concerten
 • productontwikkeling – 3D ontwerpen
 • 3D simulaties
 • therapie en medische toepassingen
 • virtuele educatie (3D beelden worden beter onthouden dan 2D beelden)

Op deze manier draagt VR bij aan de belevingswereld van kinderen en volwassenen. VR biedt ook veel mogelijkheden voor het onderwijs. Daar vertellen we hieronder meer over.  

Google Spotlight Stories

Google Spotlight Stories zijn video’s die speciaal gemaakt zijn om te bekijken met een VR bril. Deze stories (verhalen) zijn gratis te bekijken op het YouTube-kanaal van Google Spotlight StoriesHet zijn vooral leuke verhalen met een 360 graden ervaring. De verhalen worden verteld in het Engels en zijn daarom vooral geschikt voor in de bovenbouw. Geniet van de ervaring, kijk, luister en ontdek!

Google Expedities – VR

Laat je leerlingen kennismaken met VR in de klas! Ontdek hoe een astronaut leeft in de ruimte of duik onder in oceanen tussen vissen en koraal. Bekijk het menselijk lichaam vanbinnen en bezoek de indrukwekkendste bezienswaardigheden in de wereld zonder je lokaal te verlaten. Dit kan nu allemaal met de Virtual Reality app Google Expeditions. Geen tijd om zelf de hele app door te lopen? Geen probleem! Wij komen graag bij je langs en nemen jouw klas mee op expeditie zoals je hier kunt zien met de kinderen van de Oranje Nassauschool.

Bekijk de virtuele wereld door een cardboard
Met de Cloudwise cardboard kun je je eigen smartphone gebruiken om virtueel op reis te gaan. De cardboard is een kartonnen bril waar je smartphone in kan. Een betaalbaar alternatief voor de VR brillen waarbij de techniek in de bril zelf zit. Hier vind je een lijst met alle telefoons die je kunt gebruiken met VR.

Wat is AR?

Met VR stap je zelf in een andere wereld, met AR (Augmented Reality) haal je een andere wereld naar jou toe. Bijvoorbeeld naar je eigen klaslokaal! Augmented Reality kun je zien als een extra laag tussen jou en de werkelijkheid. Met speciale apps kun je via je eigen smartphone objecten plaatsen in jouw eigen omgeving. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het spel Pokémon Go, waarin de Pokémons in jouw eigen omgeving worden geplaatst door middel van de camera op je smartphone.

Google Expedities – AR

Naast VR kun je met de Google Expedities app ook aan de slag met AR, zoals je kunt zien in dit filmpje:

Tech is te gek!
Zijn jouw leerlingen al verwoed plaatjes aan het ruilen? Het Nemo Science museum heeft samen met Albert Heijn het Tech is te gek! boek ontwikkeld. Hoe werkt het? Met je boodschappen kun je plaatjes verzamelen bij de Albert Heijn. Deze plaatjes kun je vervolgens scannen met een app en dan verschijnt het robotje Tech op je stoel, bureau of vloer. Vervolgens kun je Tech op een heel eenvoudige manier programmeren en hem bijvoorbeeld laten dansen. Albert Heijn heeft in samenwerking met Stichting FutureNL gratis lesmateriaal ontwikkeld voor groepen 6 t/m 8. Dit lesmateriaal kun je gratis aanvragen via de website.

Nog meer leerzame apps
Naast het gratis lesmateriaal van Stichting FutureNL kun je aan de slag gaan met nog veel meer apps in de klas. Als je gaat zoeken in de Google Play Store, vind je veel verschillende apps. Wij hebben een paar leuke voor je uitgezocht:

 • Anatomy 4D: bekijk het menselijk lichaam  
 • Quiver: download de app, kleur de bijbehorende kleurplaat in en laat je eigen kunstwerk tot leven komen
 • Insight heart: ontdek alles over het menselijke hart
 • Space 4D+: ontdek de ruimte en het zonnestelsel met AR in de klas

Breng de wereld naar jouw klaslokaal
De allereerste Chromebook tablet (Acer Chromebook Tab 10) is klaar voor AR. Met deze unieke tablets kun je op ontdekkingsreis in jouw eigen klaslokaal. Ervaar een bewegende een orkaan of bekijk jouw DNA van dichtbij. In combinatie met Google Expedities AR worden de lessen intenser en zul je zien dat de betrokkenheid van leerlingen omhoog gaat. Kun je niet wachten en ben je benieuwd naar deze Chromebook tablet? Naar verwachting zijn de eerste Acer Chromebook tablets vanaf juli bij ons beschikbaar.

Leave a Reply

Support