Skip to main content

Microsoft heeft stevig ingezet op toekomstbestendig en duurzaam onderwijs waarin de 21e eeuwse vaardigheden centraal staan. Een uitkomst daarvan is Microsoft 365: een krachtige, digitale totaaloplossing voor leerkrachten en docenten die hun onderwijs willen blijven vernieuwen. Transformeer je klaslokaal met deze en andere Microsoft applicaties, zoals Teams, ClassNoteBook, Flipgrid en Minecraft en zet in op leerlinggericht onderwijs. In deze blog doen we een greep uit een aantal Microsoft 365 applicaties en andere tools waarmee elke leerkracht zijn of haar lessen kan innoveren en optimaliseren. De komende tijd publiceren we meer blogs waarin we dieper ingaan op de verschillende apps die we hier noemen, dus houd onze newsletter in de gaten.

De onderwijsvisie van Microsoft

Microsoft wil het onderwijs helpen om leerlingen voor te bereiden op de banenmarkt van de toekomst. Hun onderwijsvisie richt zich dan ook op het ontwikkelen van de 21e-eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, kritisch denken, creativiteit, probleemoplossend en empathisch vermogen. Met deze essentiële vaardigheden wil Microsoft leerlingen over de hele wereld klaarstomen voor banen die nu nog niet bestaan. Microsoft voorziet leerkrachten en docenten met allerlei applicaties die gepersonaliseerd en leerlinggericht leren goed mogelijk maakt.

Samenwerken in Teams en ClassNoteBook

Microsoft Teams
Microsoft Teams kun je vergelijken met een virtueel schoolgebouw waarin leerlingen en leerkrachten effectief en realtime samenwerken en bestanden delen. Het is een digitale hub waar communicatie, inhoud, opdrachten en apps zoals Word, OneDrive en OneNote op één plek samenkomen. Leerkrachten kunnen de workflow in de klas eenvoudig beheren en afstemmen op de individuele behoeften van de leerlingen. Je zet op een overzichtelijke manier opdrachten klaar, deelt en beoordeelt ze, terwijl leerlingen feedback aan elkaar geven wanneer ze aan een project werken. Daarbij kun je eenvoudig je eigen rubrics aanmaken en je leerlingen op vaardigheden toetsen. Een andere handige feature van Teams is het videobellen. Met de nieuwe update kun je als leerkracht straks zelfs een aanwezigheidsrapport opvragen en breakout rooms opzetten, zodat jouw leerlingen in groepjes verder kunnen werken.

Ga je starten met Teams of werk je er al mee? We hebben nu ook een handige functionaliteit waardoor je groepen automatisch worden overgenomen uit het leerlingadministratiesysteem. Zo blijven de Teams altijd up-to-date zonder tijdrovend handwerk! Je leest er hier meer over. Wil je dat leerkrachten en docenten meer halen uit het werken met Teams? Vraag dan de training aan.

ClassNoteBook
In Teams is de handige app OneNote Class Notebook gekoppeld. Hiermee gebruik je het vertrouwde OneNote om een klasnotitieblok voor je lesgroepen te maken. Dit notitieblok is onderverdeeld in drie digitale ruimtes: de individuele ruimte waar leerlingen afzonderlijk van elkaar aantekeningen maken en aan hun opdrachten werken; de inhoudsbibliotheek waar de leerkracht lesmateriaal met de klas kan delen; en het gezamenlijke notitieblok waar alle leerlingen en leerkrachten realtime en creatief met elkaar samenwerken. Met ClassNoteBook hebben de leerlingen alle nodige informatie binnen handbereik en besparen leerkrachten een hoop tijd (en papier) door niet heen-en-weer mailen en in het feedback geven.

Toegankelijk en inclusief onderwijs!

Microsoft biedt ingebouwde, gebruiksvriendelijke leerhulpmiddelen die de leerkracht helpt het onderwijs te personaliseren. De tools passen bewezen technieken toe om de lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren – erg handig in een lesgroep waar niveauverschillen groot zijn! Visualiseer je tekst met het Beeldwoordenboek of gebruik de tool Regelfocus om lezen gemakkelijker te maken. Met de spraakherkenningssoftware Dictate in Word kun je zelfs Nederlandse teksten dicteren en terugluisteren!

Presenteren met PowerPoint, Flipgrid en Sway

Een ander mooi hulpmiddel is de PowerPoint Presenter Coach. Presenteren voor een groep is voor veel leerlingen één van hun grootste angsten. Met PowerPoint Presenter Coach kunnen leerlingen in een veilige omgeving hun presentatievaardigheden oefenen. Microsoft biedt hier nog andere mooie applicaties voor aan: geef een creatieve draai aan je presentatie met de apps Flipgrid en Sway. Flipgrid is een videodiscussieplatform waarmee elke leerling in de klas zijn stem kan laten horen. De leerkracht kan discussies en stellingen voorleggen waar leerlingen vervolgens met korte video’s op reageren. Sway is een relatief nieuwe app van Microsoft. Hiermee maken en delen leerlingen persoonlijke verhalen. Plaats je tekst, afbeeldingen en video’s in de gewenste volgorde en Sway doet de rest: met behulp van slimme algoritmes weet het de intentie van de gebruiker te achterhalen. Op deze manier zijn leerlingen minder tijd kwijt met ontwerpen en kunnen ze snel, eenvoudig en op creatieve wijze hun verhaal presenteren.

Minecraft Education: interactief en inspirerend onderwijs!

De populariteit van Minecraft zal je vast niet ontgaan zijn. Microsoft heeft met dit toegankelijke computerspel veel geïnvesteerd in het concept immersive learning. Immersive learning is een ervaringsgericht leerproces waarin de leerling zich onderdompelt in een gesimuleerde omgeving. Minecraft Education is zo’n omgeving: het is een open-wereld computerspel dat de creativiteit, samenwerking en het probleemoplossend vermogen van leerlingen bevordert. Vergelijk het met een digitale versie van LEGO. Met dit spel creëer je met je leerlingen inspirerende werelden die het sociaal-emotioneel leren en samenwerkingsproces stimuleren. De leerkracht heeft met Minecraft een geweldige tool in handen waarmee je vanuit alle leergebieden een rijke leeromgeving kan creëren. Ontwikkel bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht door je eigen droomhuis te bouwen. Of laat de geschiedenis tot leven komen voor je klas in een nagebouwd Florence. Wil je meer weten? Volg dan onze Minecraft workshop!

Nog meer tips
  • Educational Transformation Framework, een professionele tool voor onderwijsleiders om onderwijs te professionaliseren.
  • De interactieve mogelijkheden voor formatieve toetsing met Forms en Streams.
  • Skype in the Classroom, een community waar scholen en leerlingen uit alle uithoeken van de wereld samenkomen om te leren en nieuwe ervaringen op te doen.
  • De inzet op STEM onderwijs met LEGO, MakeCode en, reeds genoemd, Minecraft!

Nieuwsgierig geworden over de Microsoft mogelijkheden? Blijf onze blogs volgen of bel ons gerust voor advies! Ook met onze diensten staan we je graag bij, zoals: de Microsoft trainingen, inloggen op COOL met je Microsoft account of de handige Teams synchronisatie.

Leave a Reply

Support