De hoge werkdruk die leerkrachten ervaren, wordt een steeds groter probleem in het onderwijs. Leerkrachten melden zich ziek met klachten over stress, depressie of burn-out. Kan ICT een rol spelen in het verlagen van de werkdruk? ICT helpt met efficiënt en snel handelingen doen die je anders aanzienlijk meer tijd kosten. Die tijd besteed je liever aan lesgeven en aandacht voor je leerlingen. Hieronder vertellen we je hoe.
Begin bij het begin
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om in kaart te brengen wat de veroorzakers zijn van de werkdruk en wie er op welke manier last van heeft. Doorloop daarom met met je medewerkers de processen en maak een overzicht van de stressfactoren. Veel gehoorde oorzaken van hoge werkdruk zijn: administratieve taken, nakijkwerk, vergaderen en communicatie met ouders. Helaas, niet alles is op te lossen met ICT, maar het kan je op sommige punten wel ontlasten.
Tijd besparen op nakijken
Nakijken, een echte tijdverslinder. Maak je zelf opdrachten en worden die één voor één ingeleverd? Doe het via Google Classroom! Het digitaal uitdelen gaat met één klik naar de juiste leerlingen en het wordt allemaal weer in een overzichtelijk mapje voor je verzameld. Je hoeft dus niet door je mailbox te scrollen om te kijken of iedereen het wel ingeleverd heeft, want dat zie je gewoon in het overzicht. Maak je meerkeuzetoets of quiz in een Google Formulier, want dan wordt het automatisch nagekeken en becijferd! Je hebt in Classroom per leerling en per groep een overzicht van alle cijfers.
Ook online oefensoftware kan jou nakijkwerk uit handen nemen. Denk bijvoorbeeld aan Gynzy waarbij jijzelf niets meer hoeft na te kijken, maar wel het overzicht hebt om zo individuele leerlingen te volgen en te coachen. Zo’n slim systeem berekent per vraag op welk niveau een volgende opdracht wordt aangeboden. Automatisch en op persoonlijk niveau dus: dat gaat je zonder de software natuurlijk niet lukken.
Weg met trage hardware
Je kunt heel veel willen en nog sneller werken, maar als je computer niet meewerkt, schiet het nog niet op. Een trage pc is een grote irritatiefactor. Zorg dat die geüpdatet en goed beveiligd is. Qua devices staan Chromebooks hoog aangeschreven wat betreft snelheid. Je opent ‘m en hij is in een paar seconden opgestart. Geen updates die eerst nog 20 minuten nodig hebben om geïnstalleerd te worden: je kunt gelijk aan de slag. Nieuwe hardware kan soms een hele investering zijn voor een school, maar de tijd die wordt bespaard èn het werkplezier dat je daarvoor terugkrijgt is ook veel waard!
Digitaal overzicht houden
Hoe gaat digitaal werken jou helpen met het houden van overzicht en regie? Er zijn een aantal online oplossingen die jou tijd kunnen besparen. Je bent inmiddels vast wel bekend met ons COOL leerplatform. Dankzij de meekijkfunctie kijk je digitaal mee op de schermen van je leerlingen, gewoon vanaf je bureaustoel. Je ziet met welke opdracht ze bezig zijn, stuurt een berichtje om bij te sturen en sluit tabjes van kinderen die met hele andere dingen bezig zijn.
Werk je met onderbouwleerlingen dan kan het nog wel eens voorkomen dat ze hun wachtwoord vergeten. Geen probleem, die kun je zelf terugvinden zonder de ICT’er te hoeven raadplegen. De plaatjeslogin maakt het ze nog makkelijk: dan hoeven ze helemaal geen letters of cijfers te onthouden.
Voorkom stress: werk online
Ook frustrerend: bestanden kwijt! Werk lekker online met Google Drive. Waar je ook aan het werk bent en wat voor bestand (document, spreadsheet, presentatie) je ook aan het maken bent, het wordt elke paar seconden opgeslagen. Scheelt weer stress. Het maakt dan niet uit op welke computer je zit: je kunt altijd bij jouw bestanden. Ook het zoeken in Google Drive werkt prettig: je vindt niet alleen documenten als je letterlijk woorden uit de titel weet, maar hij zoekt ook op de inhoud van de bestanden.
Vergaderingen kosten ook veel tijd en kunnen vaak efficiënter. Daarbij ben je met een duidelijke agenda en een goede tijdbewaker al weer een stap verder. Werk je met ‘Drives van mijn team’ dan weet iedereen waar de notulen te vinden is en heeft alleen het team toegang.
Communicatie met ouders en verzorgers
Gesprekken met ouders ‘even tussendoor’, dat valt lastig weg te automatiseren. Maar het plannen van de oudergesprekken, daar kun je wel wat mee. Stuur bijvoorbeeld voor het 10-minutengesprek een Google Formulier uit waarin ouders hun voorkeursdatum en tijdstip kunnen invullen. Geen ingewikkelde spreadsheets of onoverzichtelijke briefjes. Vanuit Google Classroom kun je trouwens ook automatische updates versturen naar ouders met de voortgang van hun kind. Zo blijven ze consequent op de hoogte.
test