Skip to main content

Starten met digitaal lesmateriaal op chromebooks

Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken uit de klas. De verschuiving van offline naar online werken gaat snel. Ruim 60% van de scholen in Amerika werkt dagelijks met Chromebooks in de klas. Ook in Nederland wordt de Chromebook steeds populairder in het onderwijs. Maar hoe kies je het juiste digitale lesmateriaal en hoe ga je aan de slag met Chromebooks?

Werken met digitaal lesmateriaal

Waarmee ga je werken?
Er is ontzettend veel digitaal lesmateriaal te vinden. Maar hoe kies je het juiste lesmateriaal voor jouw school? Als je gaat zoeken, kom je veel los lesmateriaal tegen. Een handige tip is om deze lesmaterialen op te slaan op één plek. Gebruik bijvoorbeeld een online leerplatform waarin je alles kunt terugvinden. Ook kun je eens kijken naar verwerkingssoftware, bijvoorbeeld digitaal leren met Gynzy. Met deze software kunnen leerlingen gelijk aan de slag met opdrachten en volg je de voortgang van leerlingen in een handig overzicht.

Als je digitaal lesmateriaal gaat vergelijken, denk dan na over de volgende vragen:  

  • Hoe zijn de opdrachten opgebouwd? Wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten informatie (video, tekst, afbeeldingen, websites)?
  • Is de software adaptief? Hiermee kunnen leerlingen op hun eigen niveau leren.
  • Hoe krijgen leerkrachten inzicht in de voortgang? Is er een dashboard en welke functionaliteiten zijn er voor de leerkracht?
  • Wil je 100% online werken of afwisselen met papieren methodes?
  • Hoe zorg je ervoor dat alle resultaten van de leerling in een overzicht komt? Als je naast online ook op papier wilt werken, zorg er dan voor dat alle resultaten in een overzicht komen.

Start met de leerkrachten
Als je een keuze hebt gemaakt, zorg er dan voor dat alle leerkrachten goed weten hoe het materiaal precies werkt. Punten zoals: ‘Hoe worden de vragen gesteld aan de leerlingen?’ en ‘Hoe worden de antwoorden nagekeken?’ zijn belangrijk om het succes van digitaal lesmateriaal te bepalen. Digitaal lesmateriaal geeft leerkrachten de mogelijkheid om leerlingen een andere leerervaring te geven. Ontdek bijvoorbeeld samen met leerlingen de wereld met Google Expeditions, ga creatief aan de slag op Chromebooks of gebruik Chromebooks tijdens een les wetenschap en technologie

Werken met een Chromebook

Wat is een Chromebook?
Een Chromebook ziet er bijna hetzelfde uit als een laptop. Het is een draagbare computer. Dankzij het besturingssysteem op de Chromebook, ChromeOs, werk je supersnel. Chromebooks zijn speciaal ontwikkeld voor het werken in de cloud en zijn hiermee de ideale apparaten voor in het onderwijs. Een Chromebook start snel op, iedereen kan erop werken en samenwerken gaat makkelijker dan ooit.

Hoe werkt een Chromebook?
Met een Chromebook werk je in de cloud. Het enige wat je nodig hebt, is een goede internetverbinding. Op Chromebooks maak je gebruik van Google Apps. Deze zijn gratis te gebruiken voor scholen. Leerlingen maken bijvoorbeeld een opdracht in Google Classroom en de leraar kan het direct nakijken en een cijfer toekennen. Elke leerling en medewerker heeft een eigen inlog. Hierdoor kan je zowel thuis als op school bij je bestanden. Werk je met het COOL portaal? Dan hoef je maar 1 keer in te loggen (single sign on) op je Chromebook om overal bij te kunnen.

In de bovenbouw is een Chromebook met toetsenbord erg handig. In de onderbouw gebruiken leerlingen vaak nog geen toetsenbord. Daarom is een Chromebook tablet meer geschikt voor de onderbouw. Inspiratie nodig voor lessen in de onderbouw met een tablet? Download dan gratis 10 lesideeën van Meester Sander.

Nog een aantal handige weetjes over Chromebooks:

  • Alles is webbased: het enige wat je nodig hebt is internet
  • Zelfs als je even geen internet hebt, kun je gewoon doorwerken in je document en wordt het weer geüpdatet zodra je weer verbinding hebt
  • Onbeperkte opslag in de cloud: sla zoveel op als je kunt
  • Altijd up-to-date: nooit meer wachten dankzij de automatische updates van Google
  • Realtime meekijken met leerlingen: zijn ze wel bezig met de opdracht?
  • Feedback geven en overleggen: je kunt samen tegelijkertijd in Google bestanden werken. Zo wordt samenwerken nog sneller en leuker!

De combinatie van digitaal lesmateriaal en Chromebooks is ideaal voor het onderwijs. Welk digitaal lesmateriaal gebruik jij? En welke devices gebruik je hiervoor? Deel hieronder jouw ervaringen in een reactie!

Leave a Reply

Support