Met deze uitgebreide scan brengen onze security-specialisten alles in kaart. Op zo'n manier dat je heel gericht en planmatig aan de slag kunt.
Heutink ICT en Cloudwise gaan vanaf nu verder onder één naam: Cloudwise!
Innovatie, synergie en gedeelde passie voor het onderwijs zorgen voor een gezamenlijke blik op de toekomst.
Lees verderMijn rol is
- Selecteer
- Leerkracht
- ICT'er
- ICT manager
- Directeur
- Bestuurder
- Nieuwsgierige bezoeker
binnen het
- Selecteer
- Primair onderwijs
- Voortgezet onderwijs
- Voortgezet speciaal onderwijs
- Praktijkonderwijs
- Overig
en zoek informatie over
- Selecteer
- Digitale geletterdheid
- Privacy & Security
- ICT visie en beleid
- Infra en netwerkbeheer
- Een online leeromgeving
- Google workspace
- Microsoft 365
- Hardware
- Werken bij Heutink ICT
- Alles
Hiermee helpen we jou
Naar overzicht Naar overzichtICT-regisseur
Als je graag een stap wilt maken op het gebied van ICT en onderwijs, dan kan de ICT-regisseur activiteiten coördineren.
Netwerkbeheer
Veilig en stabiel online. Met onze Netwerkbeheer-oplossingen zorgen wij ervoor dat jouw netwerk iedereen de gewenste toegang geeft tot internet. Snel, stabiel, schaalbaar en veilig.
Netwerkspecialist
Een extern expert met de meest actuele kennis, die ervoor zorgt dat je op school geen omkijken hebt naar de techniek van ICT.
Bewustwordingscampagne
De campagne helpt verandering in te brengen en ook de gewenste aansluiting met het normenkader te vinden.
Microsoft 365 MAX
365 MAX is een aanvullend dienstenpakket waarmee we inspelen op het feit dat Microsoft 365 meer is dan alleen de bekende Office-applicaties, Teams, OneDrive en SharePoint.
Smart WiFi van Ruckus
Als jij in de klas wilt gaan werken met tientallen devices, is het zaak dat je WiFi goed op orde is. Wij bieden de perfecte oplossing met Smart WiFi van het gespecialiseerde topmerk Ruckus.
De DNA-aanpak
Breng samen met het team de ICT-identiteit van jouw school in beeld, zodat je goede keuzes kunt maken op ICT-gebied.
Online back-up
Bescherm je school tegen gegevensverlies en beveilig alle bestanden in je Google of Microsoft 365 omgeving met onze oplossing: Online back-up.
ICT-vaardighedenscan
Breng in kaart hoe het met de digitale vaardigheden staat en krijg advies over hoe je het gewenste niveau kunt bereiken.
Phishingcampagne
Een ernstig datalek kan het gevolg zijn. Wat doe je hiertegen en hoe voldoe je op dit gebied aan het normenkader?
Cybercrisisoefening
Organisaties in Nederland moeten moeten volgens het normenkader IBP elk jaar een crisisoefening organiseren om aandacht te besteden aan cyberdreigingen en iedereen alert te houden. Speciaal voor organisaties in het onderwijs ontwikkelden wij de Cloudwise cybercrisisoefening.
Device MAX
Een dienst waarmee je al je devices en de bijbehorende dienstverlening in één keer hebt geregeld. Zodat jij er geen omkijken meer naar hebt en meer tijd overhoudt voor onderwijs. Het kan, met Device MAX van Cloudwise en Lenovo.
Aanvullende beveiliging MFA & Defender
Met MFA (Multi Factor Authentication) en ATP (Advanced Threat Protection) voorkom je potentiële inbraken en bescherm je gebruikers tegen hackers en andere dreigingen van buitenaf.
Printen met Printix
Met Printix for Education maak je printen op school makkelijk, veilig en overzichtelijk. Print altijd en overal vanaf elk apparaat op elke printer!
Google & Microsoft
Microsoft Office 365 of Google Workspace for Education? Steeds meer scholen kiezen voor een slimme hybride combinatie van beide.
Instructie ICT-coördinator
Hoe zit het nu precies met Basispoort, MOO, Google for Education, Office365, touchscreen instellen, thuiswerken, licenties, nieuwe gebruikers, devices beheren?
Kleuters & ICT
Advies en begeleiding door een expert bij het vraagstuk hoe om te gaan met ICT-hulpmiddelen bij kleuters.
Co-teaching
Laat een co-teacher de leerkracht en leerlingen in de klas helpen aan hun ICT-vaardigheden te werken.
Implementatie Basicly
Het vraagt nogal wat van je als school of stichting om invulling te geven aan digitale geletterdheid. Nu is er een combinatie van advies en een praktische oplossing.
Digital Skills for Kids
Met Digital Skills for Kids geef je leerlingen een vliegende start in het online samenwerken met behulp van de tools van Google of Microsoft 365.
Digital Skills for Students
Met Digital Skills for Kids geef je leerlingen een vliegende start in het online samenwerken met behulp van de tools van Google of Microsoft 365.
DLWO van de toekomst
Het beste van twee werelden samengevoegd in één platform.
MOO Suite
Mijn Omgeving Online (MOO) is de ultieme educatieve suite van softwareproducten die alles biedt wat het onderwijs nodig heeft. Veilig, makkelijk en vertrouwd. Zodat jij meer tijd overhoudt voor het onderwijs.
Startportaal
Eén overzichtelijke, persoonlijke startpagina die leraren en leerlingen snel en eenvoudig toegang geeft tot alles wat ze nodig hebben: het begint allemaal bij Startportaal.
Basishub
Basishub is het veilige koppelplatform voor digitaal onderwijs. Het zorgt ervoor dat iedere medewerker en leerling in het po en vo met één account automatisch toegang krijgt tot bijvoorbeeld Microsoft 365, Google Workspace for Education, digitale lesmethodes en ouderportalen.
Apparaatbeheer
Genoeg van de stress over het beheren van al die Chromebooks, Windows-laptops en/of iPads? Met Apparaatbeheer beheer je binnen een paar kliks al je apparaten, apps en instellingen.
Schermcontrole
Met Schermcontrole heb jij de regie over wat leerlingen op hun apparaten doen, en houd je eenvoudig een oogje in het zeil.
COOL
Maak kennis met COOL. Een digitaal onderwijs leerplatform waar leerkrachten, ICT'ers en leerlingen samen de digitale leeromgeving vormgeven. Hét startpunt voor zorgeloos en veilig digitaal onderwijs.
COOL Check
Met COOL Check kun je veilig digitaal toetsen en examineren. De app werkt in een afgeschermde digitale omgeving, waarin leerlingen geen toegang hebben tot functies op hun device. Zo kunnen zij niet met elkaar chatten of antwoorden uitwisselen en geen antwoorden zoeken op internet. Je hebt dus als docent de regie in handen.
COOL Focus
Met COOL Check kun je veilig digitaal toetsen en examineren. De app werkt in een afgeschermde digitale omgeving, waarin leerlingen geen toegang hebben tot functies op hun device. Zo kunnen zij niet met elkaar chatten of antwoorden uitwisselen en geen antwoorden zoeken op internet. Je hebt dus als docent de regie in handen.
COOL Easy Login
Hebben uw jongere studenten problemen met inloggen in hun digitale leeromgeving? Of maak je je zorgen over de veiligheid van de accounts van leerlingen? Met een snelle QR-scan of een eenvoudige plaatjescombinatie kunnen leerlingen en studenten passend inloggen op hun apparaat.
Google Workspace for Education
Tools voor binnen én buiten de klas. Deze digitale gereedschapskist van Google maakt het makkelijk om samen te werken, elkaar feedback te geven en je werk te organiseren.
Microsoft 365
Vertrouwd naar de cloud. Vertrouwde tools als Word, PowerPoint en Excel, maar dan in de cloud: Microsoft 365 maakt online (samen)werken eenvoudiger dan ooit.
Schoolintranet
De verbindende factor. Schoolintranet is de werkomgeving voor alle medewerkers binnen een school of stichting. Dit centrale platform integreert naadloos met de bekende toepassingen van zowel Microsoft als Google.
Schoolwebsite
Zet je school op de kaart. Met Schoolwebsite kies je als school voor een merkbaar doordachte vormgeving die past bij je kernwaarden. Je kunt je Schoolwebsite ook eenvoudig zelf aanpassen.
Klasbord Ouderapp
Vlot, veilig en consistent communiceren met ouders en verzorgers? Ga aan de slag met Klasbord Ouderapp. Maak snel een account aan en begin met jouw gratis tijdlijn.
Infoscherm
Narrowcasting op z'n slimst. Met Infoscherm deel je actuele informatie via de informatieschermen die bijvoorbeeld bij de entree of in de hal van je school hangen.
Hardware oplossingen
Als jij op school prettig wil werken met ICT, heb je een goede basis nodig. Met touchscreens, devices en oplossingen voor opbergen en opladen. En natuurlijk de infrastructuur en connectiviteit om je ICT-oplossingen optimaal te laten werken.
Werken aan professionalisering
Naar overzichtOpleiding Post-hbo I-Coach
Leer vanuit de onderwijskundige visie van de school ICT optimaal te integreren in de dagelijkse lespraktijk.
Opleiding Specialist Digitale Geletterdheid
Gedurende het opleidingsjaar werk je aan een concreet projectplan voor het integreren van digitale geletterdheid in het onderwijs van jouw school.
Bootcamp Digitale geletterdheid
Ontdek in deze bootcamp hoe je digitale geletterdheid op een effectieve en verantwoorde manier kunt integreren in jou onderwijsprogramma en hoe je deze kunt bevorderen bij je leerlingen en docenten.
Bootcamp AI in het onderwijs
Maak in vier bijeenkomsten kennis met alles wat AI te bieden heeft voor het onderwijs en ontdek de voordelen en praktische inzet.
Bootcamp Computational Thinking
Ontdek de mogelijkheden en creëer een eigen leerlijn met behulp van specialisten en technieken.
Bootcamp Mediawijsheid
Mediawijsheid is een belangrijk onderdeel van digitale geletterdheid.
Bootcamp Basisvaardigheden Microsoft 365
Laat Microsoft 365 optimaal functioneren binnen jouw organisatie en ontdek de (didactische) mogelijkheden voor jou, de klas en het team.
Bootcamp Basisvaardigheden Google Level 1
Ontdek veel Google-toepassingen en handige functies die jou en je leerlingen kunnen helpen in de dagelijkse praktijk.
Bootcamp Basisvaardigheden Google Level 2
Verdiep je nóg meer in Google en creëer innovatieve leerarrangementen met Google-apps.
Bootcamp Kleuters & ICT
Creëer een visie op het thema kleuters en ICT en ga vervolgens praktisch aan de slag om je visie vorm te geven.
Workshop Digitale geletterdheid
Leer in deze workshop hoe je digitale geletterdheid veilig kunt integreren in je onderwijsprogramma.
Workshop AI in het onderwijs
Maak in deze inspirerende workshop kennis met alles wat AI bieden heeft in het onderwijs en laat je inspireren.
Workshop Computational Thinking
Computational thinking is een belangrijke component van digitale geletterdheid.
Workshop Mediawijsheid
In deze workshop behandelen we de verzameling competenties die je nodig hebt om actief, kritisch en bewust deel te nemen aan de mediasamenleving, waarbij zowel analoge als digitale media van belang zijn.
Workshop Basisvaardigheden Microsoft 365
Ontdek de mogelijkheden van SharePoint en OneDrive. Maak, bewerk en deel jouw bestanden op een eenvoudige manier.
Workshop Basisvaardigheden Google Workspace for Education
Leer jouw online klaslokaal in Google Classroom optimaal te gebruiken samen met MOO Suite en methodesoftware.
Workshop MOO Suite en Google Classroom of Microsoft Teams
Gebruik MOO Suite en Teams optimaal door het onderwijs, de communicatie en de bestanden te organiseren op één plek.
Workshop MOO Suite
Leer werken met Startportaal: de persoonlijke online leeromgeving waar je alle online toepassingen vindt op één plek.
Workshop Minecraft Education
Maak kennis met de didactische mogelijkheden van de enorm populaire game Minecraft en pas deze vervolgens succesvol toe in jouw lessen.
Workshop Kleuters & ICT
Ontdek de mogelijkheden en toegevoegde waarde van ICT voor kleuters. Maak kennis met verschillende digitale leermiddelen.
Kennis en inspiratie
Naar overzichtHeutink ICT en Cloudwise gaan samen verder onder één naam: Cloudwise!
Hengelo, 10 december 2024
Innovatie, synergie en gedeelde passie voor het onderwijs zorgen voor een gezamenlijke blik op de toekomst.
Aanvullend advies voor Google Workspace for Education-licenties
Eerder communiceerden we dat Google verbeteringen heeft doorgevoerd in Google Workspace for Education om scholen te ondersteunen bij AVG-conform werken. De gratis versie (Fundamentals) biedt onvoldoende beveiligings- en beheermogelijkheden en voldoet niet aan de richtlijnen van het Normenkader IBP FO. Lees hierover meer in ons vorige artikel. Voor scholen die optimale controle en veiligheid zoeken, zijn de betaalde licenties, zoals Standard en Plus, beter geschikt. In dit artikel leggen we het verschil tussen deze licenties uit en geven we tips voor het effectief beheren van de Google-omgeving.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
Het beheren van gebruikers is voor een (bovenschools) ICT-coördinator een flinke klus. Een medewerker moet niet te weinig rechten hebben maar ook zeker niet te veel. Vooral bij nieuwe medewerkers of een wijziging van functie van bestaande medewerkers is een foutje zo gemaakt. We hebben een aantal wijzigingen gemaakt om meer te kunnen automatiseren. Zo is de kans op fouten kleiner. Dit en nog meer handige features lees je in deze update.
Predia Touch Base: zo makkelijk kan 't zijn
Predia heeft iets nieuws: de Predia Touch Base. Een touchscreen waarbij veiligheid en eenvoud voorop staan. In dit blog neem ik je mee in de ontwikkeling van dit scherm en leg ik je uit waarom het zo aantrekkelijk is, zeker voor het onderwijs.
Door: Leslie Zohlandt, Accountmanager Interactief
Microsoft voert verplichte MFA in voor Admin Portals
Vanaf 15 oktober 2024 wordt het voor alle beheerders van de Microsoft Azure Portal, Entra en Intune verplicht om Multi-Factor Authentication (MFA) te gebruiken. Dit is onderdeel van Microsofts Secure Future Initiative, dat zich richt op het verbeteren van de beveiliging tegen phishing en accountovername.
SIVON adviseert: vermijd de gratis versie van Google Workspace for Education
Deze pagina is voor het laatst ge-update op: woensdag 2 oktober 2024
Google heeft samen met SIVON belangrijke stappen gezet om te voldoen aan de Europese privacywetgeving. Lees ons vorige artikel. Dit is goed nieuws voor scholen die Google Workspace for Education gebruiken. Google biedt nu betere controle over data en beveiliging, waarmee scholen hun gegevens veiliger kunnen beheren en voldoen aan de wettelijke vereisten. Maar let op! Scholen moeten nog steeds zelf maatregelen nemen om hun gebruik van deze tools te optimaliseren.
25 jaar onderwijsinnovatie in een speciaal jubileummagazine
Heutink ICT bestaat 25 jaar en om dit te vieren hebben we een speciaal jubileummagazine uitgebracht. Dit magazine staat vol met verhalen over het verleden, het heden en de toekomst van digitaal onderwijs, altijd met een persoonlijke touch. Het geeft een uniek kijkje achter de schermen van hoe we samen met het onderwijs digitale innovatie hebben omarmd en hebben laten doorontwikkelen. Als het goed is heb je hem fysiek al op de mat gehad. Anders kan je hem onderaan dit bericht ook digitaal bekijken.
“Ik heb echt het gevoel dat ik hier nog veel kan leren”
Raymon Knol (24) werkt bij Cloudwise (toen nog Heutink ICT) sinds april 2023. Een jaar later maakte hij al een mooie vervolgstap in zijn loopbaan binnen het bedrijf. Een gesprek met een collega die naast zijn 32-urige werkweek ook nog een pittige hbo-opleiding in deeltijd volgt.
“De schermen zijn robuust, de kwaliteit is goed”
Bij het Esdal College mocht Heutink ICT meedenken en adviseren over een passende invulling van de behoefte op het gebied van interactieve oplossingen. Op basis hiervan mochten wij alle scholen van het Esdal College voorzien van Predia touchscreens, inclusief Bytello software waarmee de schermen op afstand kunnen worden beheerd.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Esdal College
Het Esdal College, onderdeel van Aurelia Onderwijs, biedt voortgezet onderwijs in de breedte, van praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Heutink ICT mocht alle scholen voorzien van Predia touchscreens, inclusief Bytello software waarmee de schermen op afstand kunnen worden beheerd.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Nieuwe Spelling Race App in de Predia Appstore
We zijn blij met de nieuwe educatieve app die beschikbaar is in de Predia appstore: Spelling Race. Het resultaat van een samenwerking tussen Heutink ICT en Meester Dennis, met als doel om spelling op een speelse en uitdagende manier te oefenen in de klas.
Van een leuke en leerzame stage naar een mooi vakantiebaantje
Susanna Koskamp studeert bedrijfskunde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In het tweede jaar van haar studie liep ze een half jaar stage bij Cloudwise (toen nog Heutink ICT). “De vacature was eigenlijk voor een fulltime stage, 40 uur in de week, maar omdat ik nog één dag per week naar school moest, was dat niet haalbaar. Gelukkig waren ze heel flexibel. In overleg bleek het ook mogelijk om er 32 uur per week van te maken.”
Vier 25 jaar digitalisering met ons!
Op donderdag 17 oktober 2024 vieren we 25 jaar digitalisering in het onderwijs tijdens de Heutink ICT Klantendag. Dit speciale evenement vindt plaats in het AFAS Experience Center in Leusden en belooft een inspirerende dag te worden vol terugblikken en vooruitkijken.
Hoe we onze dienstverlening steeds beter maken
Bij Heutink ICT beseffen we het heel goed: onze klanten zijn ons bestaansrecht. En hoe beter onze dienstverlening, hoe positiever het gevoel dat klanten over ons hebben. Logisch dus dat we er continu alles aan doen om de kwaliteit van die dienstverlening naar het hoogst mogelijke peil te brengen.
Door: Rob ten Thije, Manager Dienstverlening
Jan Arentsz stapt over naar Microsoft 365 Cloud
Vanaf 3 juni 2024 heeft Jan Arentsz een grote stap gezet in hun digitale transformatie door over te stappen van een hybride omgeving met lokale fileservers en Google Workspace naar Microsoft 365 Cloud. Deze overstap bracht alle medewerkers van twee verschillende omgevingen naar één uniforme omgeving.
Op een zorgeloze start van het nieuwe schooljaar
Aan het begin van een nieuw schooljaar wil je als leerkracht of ICT-coördinator graag goed uit de startblokken komen. Dat is vooral een kwestie van voorbereiding. Met deze handige tips helpen we je alvast op weg. Komt je er niet uit? Dan staat onze servicedesk altijd voor jullie klaar. Ga naar onze speciale schoolstart-pagina!
De Predia Touch Base: de nieuwe standaard in het onderwijs
Wij vinden het belangrijk dat onze touchscreen toegankelijk, veilig en duurzaam zijn. De nieuwe Predia Touch Base voldoet aan al deze eisen. Dit nieuwe touchscreen combineert eenvoud met de laatste technologie, veiligheid en interactiviteit, en zorgt voor een duurzame en interactieve leeromgeving.
Movare zet met de MOO Suite een flinke stap in ICT-professionalisering
In april 2024 werd de implementatie van de MOO Suite voor alle scholen van Onderwijsstichting MOVARE afgerond. De projectgroep van Heutink ICT evalueerde dit voorjaar het project met de beleidsadviseur ICT/IBP en de bovenschoolse ICT’er van Movare die daarvoor naar Hengelo kwamen voor een kennismaking met de hele Heutink ICT organisatie. De conclusie? We kijken terug op een zeer succesvolle migratie en kijken ernaar uit om samen stappen te zetten in digitaal onderwijs bij Movare.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: MOVARE
Bij Onderwijsstichting MOVARE in Zuid-Limburg lag een flinke uitdaging klaar voor de 46 scholen. De stichting zocht, mede door de introductie van het normenkader, naar een onderwijsinhoudelijke ICT-partner die technische bagage meebrengt op gebied van privacy en security en een moderne DLWO in huis heeft. Vanuit die intentie is Heutink ICT met Movare aan de slag gegaan om de digitalisering te professionaliseren. Met de MOO Suite als centrale platform.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
In gesprek met de allereerste klant van Heutink ICT
Herman Benes geldt als de eerste klant van Heutink ICT. Sterker nog: hij deed al zaken met ons toen Heutink ICT officieel nog niet eens bestond als bedrijf. Dat vond ik reden genoeg om hem uit te nodigen voor een vraaggesprek, als derde aflevering in deze reeks artikelen in het kader van het 25-jarig jubileum van Heutink ICT.
“De bedoeling is dat er een olievlek-effect ontstaat”
Voor een aantal docenten van de Rotterdamse scholengroep SNZ verzorgde Heutink ICT een in-company-versie van de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid. Als onderdeel van deze op maat geleverde opleiding werd op verzoek ook een extra sessie aangeboden over A.I. (artificial intelligence).
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: SNZ Rotterdam
Voor een aantal docenten van de Rotterdamse scholengroep SNZ verzorgde Heutink ICT de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid. Als onderdeel van deze op maat geleverde opleiding werd op verzoek ook een extra sessie over A.I. aangeboden.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Heutink ICT is een professionele partij die goed meedenkt”
Begin 2023 vroeg het Baarnsch Lyceum ons een migratie naar Microsoft te begeleiden. In de periode die volgde, kregen we nog diverse aanvullende opdrachten, waaronder het uitvoeren van onze Securityscan Normenkader.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Baarnsch Lyceum
Begin 2023 vroeg het Baarnsch Lyceum ons een migratie naar Microsoft te begeleiden. In de periode die volgde, kregen we nog diverse aanvullende opdrachten, waaronder het uitvoeren van onze Securityscan Normenkader.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Ze weten steeds precies wat er nodig is en wat de volgende stap moet zijn”
Bij Heliomare College Alkmaar (HCA) verzorgt en begeleidt Heutink ICT een breed traject om de inzet van ICT naar een hoger plan te brengen, passend bij een visie en vertaald naar concrete (scholings)middelen voor verdere professionalisering.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Heliomare
Bij Heliomare College Alkmaar (HCA) verzorgt en begeleidt Heutink ICT een breed traject om de inzet van ICT naar een hoger plan te brengen, passend bij een visie en vertaald naar concrete (scholings)middelen voor verdere professionalisering.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Ik merkte gewoon dat veel leerlingen niet computervaardig waren”
Voor Scholengemeenschap Newton hadden we al scholing op het gebied van digitale geletterdheid voor docenten mogen verzorgen. In het verlengde daarvan kregen we het verzoek om eens te toetsen hoe het eigenlijk gesteld was met de digitale vaardigheden van de leerlingen.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: SG Newton
Voor Scholengemeenschap Newton in Hoorn hadden we al scholing op het gebied van digitale geletterdheid voor docenten mogen verzorgen. In het verlengde daarvan kregen we het verzoek om eens te toetsen hoe digitaal vaardig de leerlingen eigenlijk waren.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Ze maakten steeds heel mooi de koppeling naar de lespraktijk”
Heutink ICT mocht Stichting Entrea Onderwijs helpen bij het organiseren van een studiedag op maat. De dag was vooral gericht op het verbeteren van de digitale vaardigheden van zowel het onderwijzend als het onderwijsondersteunend personeel.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Entrea
Heutink ICT mocht Stichting Entrea Onderwijs helpen bij het organiseren van een studiedag op maat. De dag was vooral gericht op het verbeteren van de digitale vaardigheden van zowel het onderwijzend als het onderwijsondersteunend personeel.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Onderwijsadviseur Marco helpt schoolbesturen met de eerste stappen in AI
Wie heeft er intussen nog niet geëxperimenteerd met ChatGPT, Microsoft Copilot of Google Gemini? Misschien maak je er zelfs al regelmatig gebruik van, privé of in je dagelijks werk. Hoe het ook zij, artificial intelligence (AI) is niet meer weg te denken uit de wereld van vandaag. En we staan nog maar aan het begin; de ontwikkelingen gaan razendsnel en het valt nog nauwelijks te overzien waar het allemaal toe zal leiden.
Onze onderwijsadviseur Wim helpt schoolbesturen als privacy officer
De meeste scholen hebben op het gebied van de AVG hun zaakjes intussen aardig op orde. Maar in de dynamische wereld van nu is en blijft privacy – en daarmee samenhangend security – een hot item. Onze onderwijsadviseur Wim van der Veen combineert zijn rol van ICT-regisseur bij besturen steeds vaker met die van privacy officer.
“Onze ICT-begroting is veel beleidsrijker geworden”
Onderwijsorganisatie mijnplein schakelde een ICT-regisseur van Heutink ICT in voor het ontwikkelen én uitvoeren van een strategisch beleidsplan op het gebied van ICT, passend bij een nieuwe koers die in 2019 werd ingezet.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: MijnPlein
Onderwijsorganisatie mijnplein schakelde een ICT-regisseur van Heutink ICT in voor het ontwikkelen én uitvoeren van een strategisch beleidsplan op het gebied van ICT, passend bij een nieuwe koers die in 2019 werd ingezet.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Onze i-coaches staan nu een stuk steviger in hun schoenen”
Heutink ICT en PCBO ontwikkelden samen een tweejarig maatwerktraject voor i-coaches om te werken aan professionalisering en de implementatie van digitale geletterdheid in het onderwijs. De i-coaches moesten worden opgeleid tot experts met de kennis, ervaring en skills waar deze tijd om vraagt.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: PCBO
Heutink ICT en PCBO ontwikkelden samen een tweejarig maatwerktraject voor i-coaches om te werken aan professionalisering en de implementatie van digitale geletterdheid in het onderwijs. De i-coaches moesten worden opgeleid tot experts met de kennis, ervaring en skills waar deze tijd om vraagt.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Een goede basis om echt werk te gaan maken van het normenkader”
Blosse, één in opvang en onderwijs in Noord-Holland, was tot voor kort niet eens officieel klant bij Heutink ICT. Maar toen bovenschools ICT’er Jan Glorie onze Securityscan Normenkader ontdekte, kwam daar verandering in. We spraken met hem en concerncontroller Theresia Ost, die bij Blosse ook de functie van FG (functionaris gegevensbescherming) heeft.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Blosse
Steeds meer scholen ontdekken onze Securityscan Normenkader: dé manier om tijdig een beeld te krijgen van wat er nog moet gebeuren om straks te voldoen aan de eisen van het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy. Ook bij Blosse in Noord-Holland mochten we deze scan uitvoeren.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
Het ontwikkelen van software is een oneindig proces. Niet alleen zijn technische updates nodig om software veilig en actueel te houden. Maar ook onderwijs verandert dus verandert onze software mee. We nemen je in deze productupdate onder andere mee in de ontwikkeling van de tabbladenfunctie in Startportaal.
Klantcase: De Rooi Pannen
Digital Skills for Students is voor scholen in het voortgezet onderwijs een effectief middel om te werken aan de digitale geletterdheid die vandaag de dag zo hoog op de agenda staat. Geen wonder dat steeds meer vo-instellingen voor deze oplossing kiezen. Een daarvan is De Rooi Pannen in Eindhoven.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
In gesprek met de ‘founding fathers’ van Heutink ICT
In 2024 hebben we als Heutink ICT iets bijzonders te vieren: we bestaan 25 jaar. In de eerste aflevering van deze reeks jubileumartikelen heb ik je in vogelvlucht meegenomen door de hele geschiedenis van ons bedrijf. Deze keer ga ik in gesprek met de twee heren die aan de wieg stonden van Heutink ICT: Jan de Jonge, voormalig commercieel directeur van Heutink, en Hans Lesscher, voormalig CEO van Odin Groep.
Omvangrijke Sharepoint inrichting en Microsoft 365 datamigratie voor Stichting LVO
Onderwijsorganisatie LVO (Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs) bestaat uit 25 vo-scholen en telt ongeveer 2.900 medewerkers. Heutink ICT realiseerde voor LVO een overkoepelend intranet voor alle medewerkers en intranetten voor meerdere scholen. In het verlengde van dit project mochten wij ook de migratie verzorgen van data vanuit een private cloud naar de cloud van Microsoft.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Stichting LVO
Voor Stichting LVO (25 vo-scholen en ca. 2.900 medewerkers) realiseerde Heutink ICT een overkoepelend intranet voor alle medewerkers en intranetten voor meerdere scholen. Daarnaast verzorgden wij de migratie van data vanuit een private cloud naar de cloud van Microsoft.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Microsoft wijzigt licentievoorwaarden met limieten op cloudopslag
Jeroen Koster, Cloud Consultant
We hebben belangrijk nieuws te delen over enkele veranderingen binnen het Microsoft 365 Educatie aanbod die onlangs zijn aangekondigd. Microsoft laat weten dat ze limieten gaan stellen aan de gratis, onbeperkte opslagruimte. De nieuwe limieten zijn actief per februari 2024 of augustus 2024 voor contractverlengingen. Hoewel deze veranderingen niet door ons worden ingevoerd en de meeste scholen op dit moment ruim onder de nieuwe opslaglimieten zitten, willen we je toch graag op de hoogte brengen van de eventuele gevolgen voor jouw organisatie.
Terugblik op het bestuurdersevent: Veilig en verantwoord digitaal onderwijs
Eind januari gingen wij in gesprek met bestuurders uit het onderwijs over digitaal onderwijs tijdens ons bestuurdersevent. Techjournalist Daniël Verlaan trapte de dag af en benadrukte in zijn presentatie de noodzaak van continue aandacht voor ICT-veiligheid. Beleidsmakers en ICT'ers wisselden inzichten uit over digitaliseringsuitdagingen en -mogelijkheden in het onderwijs. Rondetafelgesprekken boden verder inzicht in de huidige en toekomstige staat van digitaal onderwijs aan de hand van diverse stellingen. Lees wat daar uit is gekomen.
Concept kerndoelen digitale geletterdheid gepubliceerd
De concept kerndoelen digitale geletterdheid zijn bekendgemaakt door SLO en het ministerie van OCW. Goed om te zien dat ze er zijn! De concept kerndoelen zijn onder leiding van een procesregisseur ontwikkeld door een kerndoelenteam bestaande uit leraren uit het po en vo, vakexperts en curriculumexperts. Zij werden bijgestaan door een advieskring met vertegenwoordigers uit de onderwijssector en daarbuiten.
Odin Groep breidt onderwijsactiviteiten uit met overname Cloudwise
Groei, innovatie, synergie en passie voor het onderwijs zijn drijfveren voor overname
Odin Groep – moederbedrijf van Heutink ICT, Heutink ICT GmbH en Previder - heeft de overname van IT-dienstverlener Cloudwise, een van de toonaangevende IT-specialisten in het onderwijs, bekendgemaakt. Met deze stap verstevigt Odin Groep haar positie in het onderwijs.
Podcast: Op weg naar Digitaal Veilig Onderwijs
In deze podcastreeks gaan we het hebben over alle aspecten rondom Digitaal Veilig Onderwijs. Denk daarbij aan het privacy, security, het normenkader, phishing, DPIA's, cyberaanvallen en nog veel meer. Volg ons en laat je in de komende maanden informeren door specialisten uit onderwijs en technologie. Bekijk onze podcastpagina.
Direct aan de slag met privacy en security? Dit zijn onze Quick Wins
In een wereld vol digitale bedreigingen is het cruciaal dat je informatiebeveiliging serieus neemt. Maar waar begin je? Onze Quick Wins bieden een duidelijk startpunt en bestaan uit 3 privacy- en securitymaatregelen die je vandaag al kunt nemen. Vergeet daarbij niet de menselijke kant. Je kunt je techniek nog zo goed op orde hebben vergeet niet om ook je collega's te trainen en hun bewust te maken van de gevaren.
25 jaar digitalisering in het onderwijs
Rogier Borggreve, Algemeen Directeur
Heutink ICT bestaat 25 jaar. Dat is een mooie mijlpaal waar ik erg trots op ben. Helemaal omdat ik de hele reis vanaf het begin heb mogen meemaken. Die reis begon in 1999 toen de Twentse zakelijke IT-dienstverlener Lesscher IT (inmiddels Odin Groep) een samenwerking aanging met Heutink Primair Onderwijs. Heutink is met ruim een eeuw ervaring de toonaangevende speler in het primair onderwijs en speelt die prominente rol intussen ook in het voortgezet onderwijs. Samen hebben we Heutink ICT ontwikkeld tot het bedrijf dat het nu is.
Helemaal up-to-date terugblik op 2023!
De belangrijkste updates & nieuwe features van het afgelopen jaar op een rij
Het nieuwe jaar is alweer even onderweg. In deze update willen wij je meenemen in de belangrijkste features van het afgelopen jaar. Ondertussen blijven we druk door ontwikkelen om in 2024 onze producten nog beter aan te laten sluiten bij jullie behoefte.
Klantcase: Omnia College
Voor vmbo-school Omnia College in Gorinchem (onderdeel van stichting OVO) mocht Heutink ICT 24 opstellingen met 75” Predia touchscreens leveren. Deze nieuwe interactieve schermen vervangen de televisies die voorheen in de lokalen stonden.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Nu kunnen we ons onderwijs veel interactiever maken”
Stichting OVO (vier middelbare scholen en tien basisscholen in Gorinchem en de regio Merwe Donk) koos in 2023 voor Heutink ICT als ICT-partner. Dat betekende onder andere een overstap naar de MOO Suite en een migratie naar één Microsoft 365-omgeving. In het kader van deze samenwerking mochten wij ook meedenken en adviseren over de invulling van interactieve oplossingen in de klaslokalen van Omnia College in Gorinchem. Het resultaat: 24 opstellingen met Predia touchscreens. We spraken met Alexander Marakis, ICT-coördinator bij Omnia College.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Nieuw in Klasbord Ouderapp: het Documentencentrum
In continue ontwikkeling om de communicatie tussen ouders en school te verbeteren, introduceren wij een nieuwe functie binnen onze app – het Documentencentrum. Deze toevoeging biedt ouders een georganiseerde hub voor alle relevante schoolinformatie, waaronder documenten, afbeeldingen, nieuwsbrieven en handige links.
Tabbladen is toegevoegd in de MOO Suite dankzij gebruikersfeedback
We zijn blij om met jullie te delen wat we hebben geleerd van jullie waardevolle feedback op de MOO Suite. We hebben de afgelopen tijd veel tijd gestoken om deze feedback te verwerken. Daaruit is nu de nieuwe tabbladen functie ontstaan. Hier zijn enkele belangrijke punten die we graag met jullie willen delen.
Klantcase: Stichting OBO
Cloudwise is onlangs de samenwerking met Stichting OBO aangegaan. Hiermee ontzorgt Cloudwise 15 scholen met ICT-oplossingen die werken vanuit Microsoft én Google. Maak kennis met Stichting OBO en kom meer te weten over het implementatieproces, de ervaringen en de reden voor OBO om te kiezen voor #SuperCOOL.
Klantcase: Stichting Ante
De scholen van stichting Ante werken al een aantal jaar met het COOL platform en hardware van Cloudwise. Ante heeft 12 scholen met totaal zo’n 250 medewerkers en 2000 leerlingen. Bestuursvoorzitter Geurt Morren en Directeur van OBS de Wetering Peter Hulstein delen waarom ICT, ontwikkeling en samenwerking zo belangrijk is binnen hun onderwijs.
Klantcase: Stichting CKC Drenthe
Dingen zoals onze flexibiliteit op het gebied van ICT konden beter. Daarvoor hadden we een maatwerk oplossing nodig. Die match vonden we bij Cloudwise!
Cloudwise is vanaf heden onderdeel van Odin Groep.
Vandaag heeft Odin Groep kenbaar gemaakt dat Cloudwise onderdeel gaat worden van de groep. De intentie van de uitbreiding is om de ICT-dienstverlening voor het primair- en voortgezet onderwijs verder te ontwikkelen.
Aanvullend advies voor Google Workspace for Education-licenties
Eerder communiceerden we dat Google verbeteringen heeft doorgevoerd in Google Workspace for Education om scholen te ondersteunen bij AVG-conform werken. De gratis versie (Fundamentals) biedt onvoldoende beveiligings- en beheermogelijkheden en voldoet niet aan de richtlijnen van het Normenkader IBP FO. Lees hierover meer in ons vorige artikel. Voor scholen die optimale controle en veiligheid zoeken, zijn de betaalde licenties, zoals Standard en Plus, beter geschikt. In dit artikel leggen we het verschil tussen deze licenties uit en geven we tips voor het effectief beheren van de Google-omgeving.
Cloudwise op IPON 2024
De IPON beurs vindt dit jaar plaats op 28 en 29 februari 2024 in Jaarbeurs Utrecht. Natuurlijk zijn wij hierbij aanwezig. Noteer deze data dus vast in jouw agenda!
Wij ontvangen je graag bij de Cloudwise-stand. Je vindt ons bij stand A7 & A8 (naast het eerste koffiepunt). Je kunt hier terecht voor informatie en advies over allerlei onderwijs gerelateerde onderwerpen, zoals Digitaal Veilig Onderwijs en het Normenkader IBP.
Het bezoek aan de IPON is gratis, maar je moet je wel even registreren. Heb je dit nog niet gedaan? Meld je dan aan via deze link. Meer informatie over de beurs en het hele programma vind je op de website van IPON.
Formatief toetsen als sleutel tot leerwinst in het voortgezet onderwijs.
Formatief toetsen is een opkomende trend binnen het onderwijs en vormt een waardevolle aanvulling op het traditionele summatieve toetsen. Maar wat houdt dit precies in? en nog veel belangrijker, wat levert het op?
Summer COOL met deze 10 tips ter voorbereiding op het nieuwe schooljaar
De zon schijnt, de temperatuur is hoger, maar met deze 10 tips houd je je hoofd COOL deze zomer. Op deze manier kom je al heel ver in je voorbereidingen voor het volgende schooljaar. Ben jij al Summer COOL!?
8 ICT-tips om het schooljaar goed af te sluiten
Het schooljaar met een goed gevoel afsluiten en zorgeloos de zomervakantie vieren. Dat wil iedereen. De vakantie staat voor de deur, het mooie weer is in aantocht en je wilt graag zonder verdere zorgen genieten van de aankomende periode. Om je hier een handje bij te helpen hebben we een aantal ICT-tips voor je opgesteld die we graag met je delen, zodat je zorgeloos de vakantie in kunt gaan:
Misbruik van leerlinggegevens leidt tot stress op scholen
Misbruik van leerlinggegevens is een groeiend probleem in het onderwijs. Het Normenkader IBP en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) benadrukken dat dit misbruik op elke school kan plaatsvinden en een constante bedreiging vormt voor de schoolveiligheid en privacy. Daarom is het belangrijk om strikte beveiligingsmaatregelen en privacyregels te volgen, aangezien het misbruik van gegevens veel onrust op school kan veroorzaken.
Menselijk handelen als basis voor datalekken op scholen
Datalekken komen steeds vaker voor. In 2022 werden er in Nederland 21.151 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Opvallend is dat 88% van deze datalekken te wijten is aan menselijke fouten. Dit kwam uit een studie van de Stanford University en beveiligingsbedrijf Tessian. In het kader van het IBP normenkader is het belangrijk om te beseffen dat datalekken een constante bedreiging vormen, mede door menselijke fouten.
Hoe beheerde devices de betrouwbaarheid van toetsing en examinering verhogen.
Zie je het voor je? Computerlokalen met rijen verouderde desktops die eigenlijk alleen nog worden gebruikt voor de centraal examens. Of een school die offline werkt met een FAO-server. Op veel scholen in het voortgezet onderwijs is dat helaas nog steeds het geval. ICT-coördinatoren moeten kunstgrepen toepassen om deze computers of servers geschikt te maken en om de afnames van bijvoorbeeld CSPE’s voor het vmbo, of de kunstvakken voor havo/vwo, soepel te laten verlopen.
En wat te denken van leerlingen met een handschriftbeperking? Zij mogen typen in plaats van schrijven. Maar hoe dan? Op een device zonder internet en dan met een USB stick door de school lopen? Of leerlingen met een dyslexieverklaring, die met een Daisyspeler aan de slag moeten in een apart hokje? Dat terwijl de software van Readspeaker, om het centraal examen te laten voorlezen, gebruikt zou kunnen worden met de programma’s van TextAid, Woots of Test-Correct. Oplossingen die scholen al gebruiken, maar nog niet worden ingezet bij examens.
Google Certified Educator cursus bij Cloudwise
Wil je de Google Workspace for Education apps, zoals Google Drive en Presentaties nog beter onder de knie krijgen? En je kennis bevestigen door middel van een certificaat? Volg dan de Google Certified Educator cursussen – nu tijdelijk met korting!
Digitaal toetsen: Een vloek of een zegen?
Incidenten rondom digitaal toetsen halen regelmatig het internet of tv. Dit roept op veel scholen de vraag op: Is digitaal toetsen nog wel wenselijk? Graag schrijf ik in elk geval over de do’s en dont’s van digitaal toetsen en mijn persoonlijke ervaringen.
SIVON adviseert: vermijd de gratis versie van Google Workspace for Education
Google heeft samen met SIVON belangrijke stappen gezet om te voldoen aan de Europese privacywetgeving. Lees ons vorige artikel. Dit is goed nieuws voor scholen die Google Workspace for Education gebruiken. Google biedt nu betere controle over data en beveiliging, waarmee scholen hun gegevens veiliger kunnen beheren en voldoen aan de wettelijke vereisten. Maar let op! Scholen moeten nog steeds zelf maatregelen nemen om hun gebruik van deze tools te optimaliseren.
De telefoon moet de klas uit, maar wat moet er met de laptop dan?
Na een jaar van debat, is de kogel door de kerk en heeft het Ministerie van Onderwijs vorige week het dringende advies aan scholen gegeven om de telefoon uit de klas te bannen. De argumenten zijn evident en ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd.
Minister Dijkgraaf liet er geen gras over groeien: “Ook al zijn mobieltjes haast verweven met ons leven, in de klas horen ze niet thuis. Daar moeten leerlingen zich kunnen concentreren en alle ruimte krijgen om goed te leren.”
Een telefoon in de les werkt verstorend doordat leerlingen niet opletten en met hun aandacht elders zijn. Een telefoon haalt de concentratie weg en de leerprestaties gaan omlaag. Dus vanaf komend schooljaar zien we de telefoon niet meer terug in het klaslokaal, net als de slimme gadgets (zoals horloges) en zelfs tablets en Ipads behoren tot het verleden.
Vier niveaus van beveiliging tijdens digitale toetsen en examens
Scholen zijn vaak zelf verantwoordelijk voor het veilig afnemen van digitale (eind)toetsen en (school)examens. De toevoeging “examens” is voor veel scholen nieuw. Want naast de examens die afgenomen moeten worden in Facet, mogen scholen eigen keuzes maken voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, aldus het CvTE. Dat biedt scholen veel vrijheid. Leerlingen kunnen bij examens typen in plaats van schrijven en leerlingen met dyslexie kunnen digitaal examens maken en gebruik maken van voorleesfuncties in bijvoorbeeld TextAid.
Een succesvolle primeur voor de Presentis-koppeling
Carlo Bril, productmanager
Bij Heutink ICT zijn we continu bezig onze MOO Suite nog gebruiksvriendelijker en completer te maken. We gaan voor zoveel mogelijk functionaliteit met zo min mogelijk gedoe, en dat allemaal in één herkenbare look & feel.
Vergelijk de Predia Touch Swift 3 met de Touch Swift 4
Ontdek de beste keuze voor in jouw klaslokaal
Overweeg je nieuwe touchscreens aan te schaffen voor jouw school, maar weet je niet welke je moet kiezen? Laten we de Predia Touch Swift 3 en de Touch Swift 4 vergelijken, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw onderwijs.
Draadloos casten naar een Predia touchscreen
In ieder klaslokaal hangt tegenwoordig wel een touchscreen waar de leerkracht de les op kan geven. Vaak wordt er verbinding gemaakt door een computer of laptop op het touchscreen aan te sluiten, maar dit kan veel eenvoudiger én veiliger met draadloos casten via Bytello Share. Maar wat is het voordeel van draadloos casten? Dat leggen we je uit in dit artikel.
Nieuwe Predia Touch Swift 4: Innovatie voor het klaslokaal
Predia, ons vertrouwde merk voor interactieve touchscreens, heeft een nieuw touchscreen ontwikkeld: de Predia Touch Swift 4. Dit nieuwe scherm is sterk verbeterd op het gebied van beeld, geluid, snelheid en touchbediening. We vertellen je graag meer over wat dit scherm voor jou te bieden heeft.
Lesgeven met touchscreens in het vo: 5 tips voor de praktijk
Frank Wesdijk, adviseur Onderwijs & ICT voortgezet onderwijs
In een vorig blog heb ik het gehad over de voordelen van interactief lesgeven met touchscreens in het voortgezet onderwijs. Deze keer wil ik je 5 tips geven voor hoe je touchscreens in de praktijk kunt inzetten. Niet alleen om je lessen extra impact te geven, maar ook om je werk makkelijker en efficiënter te maken.
Zomaar 6 voordelen van interactief lesgeven met touchscreens in het vo
Frank Wesdijk, adviseur Onderwijs & ICT voortgezet onderwijs
Ik heb veertien jaar in het voortgezet onderwijs gewerkt, als docent en later ook als teamleider. Op de school waar ik werkte voordat ik in dienst kwam bij Heutink ICT, werd sterk ingezet op het gebruik van touchscreens en andere digitale middelen. In die tijd heb ik ervaren dat sommige docenten de neiging hebben vast te houden aan hun traditionele manier van werken. Vaak komt dat doordat ze niet de vele mogelijkheden aangeleerd hebben gekregen om er hun voordeel mee te doen. En dat is zonde.
Wij gaan voor 5-sterrenservice!
In oktober werd voor de collega's van onze afdeling Dienstverlening een speciale trainingsavond georganiseerd om stil te staan bij de manier waarop we onze klanten ondersteunen. De avond werd georganiseerd in samenwerking met training- en coachingbureau Orange8 en is onderdeel van een programma waarmee we onze dienstverlening steeds verder willen optimaliseren. Het resultaat? De klanttevredenheid blijft groeien en scoort inmiddels een dikke 8! Manager Operations, Rob ten Thije legt uit hoe we dit resultaat behaald hebben.
De Week van de Mediawijsheid: waarom eigenlijk?
Rik Hooftman, teamleider Training & Advies bij Heutink ICT
Verantwoord omgaan met media is vandaag de dag een hele kunst. Dat wordt bevestigd door recent onderzoek dat werd gepubliceerd door Netwerk Mediawijsheid: een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking is onvoldoende mediawijs. Hoe brengen we daar verandering in? Dat begint met gericht onderwijs. Tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 10 tot en met 17 november, wordt hieraan ook dit jaar weer aandacht besteed. Wat mij betreft is dat een goede zaak.
“Onze ervaring in het po vormt een sterke basis voor digitalisering in het vo”
Heutink ICT is marktleider in het primair onderwijs maar heeft in de loop der jaren ook steeds meer voet aan de grond gekregen in het voortgezet onderwijs. Het vo-team dat daarvoor verantwoordelijk is, is flink gegroeid en heeft vorig jaar, in de persoon van Patrick Nijkamp, manager voortgezet onderwijs, een kartrekker gekregen die de ICT-markt en vo-markt als geen ander kent. Hoog tijd om met Patrick Nijkamp in gesprek te gaan over de toekomst van Heutink ICT in het vo.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
Bij het ontwikkelen van software werken we soms hard aan zaken die voor jou als eindgebruiker niet te zien zijn. Verbeteringen die ervoor zorgen dat producten veiliger zijn of efficiënter werken. Of aanpassingen die zorgen dat je straks naadloos kan overschakelen naar een nieuwe versie van een product. We nemen je graag mee in wat we de afgelopen maanden, onder andere op basis van de feedback van jullie, hebben gedaan.
Klantcase: Niftarlake
Guus Dreu heeft als facilitair manager bij het Niftarlake College een uitgebreid takenpakket, van het aansturen van diverse teams tot alles wat nodig is om de gebouwen in de gewenste conditie te houden. Ook inkoop en onderhoud van alles op het gebied van ICT valt onder zijn verantwoordelijkheden. In dat kader begeleidde hij de aanschaf en implementatie van tientallen interactieve Epson laserprojectoren met op maat gemaakte vlakke (Chameleon) whiteboards die Heutink ICT mocht leveren.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Devices via Heutink ICT. Hoe verantwoord is dat?
Een investering in devices is tegenwoordig vaker een vervanging dan een uitbreiding. Om die reden hebben we de ‘omruildoos’ geïntroduceerd. Het principe is even complex als simpel: we leveren vooraf geïnstalleerde devices in een omdoos, dit scheelt zowel ruimte als verpakkingsmateriaal, volledig klaar om direct in gebruik te nemen. In deze omdoos kan je vervolgens de oude devices retour zenden.
Klantcase: PrO Hardenberg
PrO Hardenberg is een praktijkschool met 160 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Heutink ICT richtte voor hen een volledige cloudomgeving in op basis van Microsoft 365 en de MOO Suite, leverde de hardware en begeleidde de optimale inzet van al die middelen in de dagelijkse lespraktijk.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Post BETT meeting: Samen terugblikken, nagenieten en vooruitkijken!
Het was een inspirerende Post BETT meeting voor de deelnemers van onze Studiereis BETT 2023. Samen keken we terug en gingen we in gesprek over hoe digitalisering in het onderwijs zich ontwikkelt. De dag bestond uit een mooi programma met o.a. een rondleiding door ons datacenter, gave presentaties van klanten en rondetafelgesprekken. We sloten af met een heerlijk diner en borrel!
Heutink ICT en Presentis gaan samenwerking aan voor digitalisering van praktijk- en gespecialiseerd onderwijs
Heutink ICT en Presentis, specialist in digitale begeleiding van leerlingen in het praktijkonderwijs (pro) en het gespecialiseerd onderwijs (go), gaan samenwerken om het pro en het go te helpen bij de digitalisering van de onderwijsprocessen en een efficiënte en veilige inzet van ICT. De samenwerking krijgt vorm in een integratie van twee producten waarmee beide partners zich in de markt onderscheiden : de MOO Suite (Mijn Omgeving Online) van Heutink ICT en het digitaal leerlingbegeleidingssysteem van Presentis. De oplossing wordt op 20 september gepresenteerd tijdens de vierde landelijke conferentie vso – pro – (v)mbo.
Veilig leren en werken met Google? Vervang dan nu je oude Chromebooks!
SIVON en SURF zijn – mede namens de Nederlandse overheid - met Google overeengekomen dat de Chromebooks veilig gebruikt kunnen worden mits voldaan wordt aan een 4-tal stappen. Stap 4 is het vervangen van verouderde Chromebooks. Een noodzakelijke stap om de privacy te waarborgen en te voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving.
Belangrijke beveiligingsmaatregelen in Microsoft 365 en Azure
Gisteren (op woensdag 30 augustus 2023) heeft APS IT een bericht gedeeld met al hun klanten over een groot incident bij een PO en VO school waar kwaadwillenden via een Microsoft 365-account zijn binnengedrongen op de Azure Portal van de scholen. Zij hebben daar betaalde diensten aangezet en in enkele dagen enorme kosten gemaakt. Bij de school in het vo gaat het om meer dan twee miljoen euro. Kosten waarvoor deze school in principe de rekening ontvangt.
Klaar voor het normenkader?
Jade Rosink, Privacy & Security Consultant
In 2027 moeten alle scholen in Nederland voldoen aan de regels van het veelbesproken normenkader voor digitale veiligheid. Heel belangrijk, maar voor het onderwijs is het over het algemeen geen dagelijkse kost merken we. Veel scholen hebben bijvoorbeeld al bij ons aangeklopt. Daarom hebben wij als Heutink ICT besloten scholen uitgebreide ondersteuning te bieden in het zetten van de vereiste stappen. In dit kader hebben we ook specifieke expertise in huis. Zo kan ik als Privacy & Security Consultant scholen samen met andere collega’s in dit domein gericht adviseren en begeleiden.
Google Workspace past het inloggen op apps van derden vanaf 23 oktober 2023 aan
Als gebruiker ken je vast wel de knop “Inloggen met je Google-account”. Deze techniek wordt door Google gefaciliteerd om gebruikers eenvoudig en zonder het aan hoeven maken van een nieuw account in te laten loggen op websites en applicaties van derden. Deze functionaliteit wordt vanaf 23 oktober 2023 aangepast voor apps van derden.
De inlogassistent is terug voor Windows
Dit jaar hebben we op de BETT in Londen onze vernieuwde web-inlog, de inlogassistent, gepresenteerd. Nu geïntegreerd in de MOO Suite, is deze inlog beschikbaar voor leerkrachten en leerlingen, inclusief een vernieuwd plaatjeswachtwoord voor onderbouwleerlingen. Vanaf eind november beschikbaar op Windows 11-apparaten. Lees hier hoe je devices update van Windows 10 naar Windows 11.
“Fijn dat ik kon doorgroeien naar accountmanagement”
Marjolein ten Dam kwam in 2016 bij Cloudwise (toen nog Heutink ICT) in dienst als medewerker op de verkoop binnendienst. Inmiddels is ze bezig binnen ons bedrijf een mooie stap te zetten naar de functie van accountmanager.
Privacyrisico’s Google zijn voldoende opgelost. Dit moet je als school nog wel regelen!
Deze pagina is voor het laatst ge-update op: vrijdag 1 september 2023
De Nederlandse ministeries van Onderwijs en Justitie hebben aan de Tweede Kamer bevestigd dat Google zich voldoende heeft ingezet om de AVG te blijven naleven. Dit betekent dat onderwijsinstellingen in Nederland ook Google Workspace for Education kunnen blijven gebruiken of gaan gebruiken. Eerder dit jaar hebben SIVON en SURF de door Google genomen maatregelen n.a.v. de DPIA uit 2021 grondig onderzocht en beoordeeld. Lees ook het artikel dat SIVON naar buiten heeft gebracht.
Klantcase: WSKO
Bij WSKO wordt vrijwel alleen nog gewerkt met het Google-platform en Chromebooks. WSKO heeft zelfs als eerste stichting in de Benelux de titel van Google Reference School morgen ontvangen In de voorbereiding en realisatie van deze ‘Google-only’ omgeving speelde Heutink ICT een belangrijke rol.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Webinar: De MOO Suite staat voor je klaar
De vernieuwde MOO Suite is vanaf nu voor iedereen beschikbaar. Om deze verandering in het begin van het schooljaar goed te laten verlopen hebben we een reeks webinars ingepland. Hierin nemen we je mee in deze nieuwe omgeving. Heb je vragen? Stel ze gerust tijdens de webinar.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
De afgelopen maanden hebben we niet stil gezeten. Schermcontrole is geïntegreerd in de MOO Suite met handige nieuwe functionaliteiten. Ook Basishub, de plek waar je als ICT-coördinator de MOO Suite kan beheren is weer enorm uitgebreid. We luisteren naar alle feedback die we krijgen en proberen zo onze producten te verbeteren zodat jij meer tijd overhoudt voor het onderwijs.
Digitaal veilig onderwijs volgens het normenkader
In april lanceerde het ministerie van OC&W in samenwerking met Kennisnet, de po- en vo-raad en SIVON het plan digitaal veilig onderwijs waarin het normenkader een centrale rol speelt.
WSKO koos compleet voor Google
Bij WSKO (Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs) werken zowel leerlingen als leerkrachten uitsluitend met het Google-platform en Chromebooks. De enkele pc’s die op de scholen nog te vinden zijn, worden gebruikt door directie, ib’ers en administratie of voor de aansturing van digitale borden. In de voorbereiding en realisatie van deze ‘Google-only’ omgeving heeft Heutink ICT een belangrijke rol mogen spelen.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Breng je les tot leven met de Epson laserprojectoren
Heb je nog oude projectoren in de klaslokalen hangen en zijn deze toe aan vervanging? Of wil je gewoon het beste beeldkwaliteit en een duurzame inzet van technologie? Dan is switchen naar een Epson laserprojector wat voor jou. Met de nieuwste laserprojectoren breng je lessen en presentaties naar een nieuw niveau dankzij verbeterde beeldkwaliteit en gebruikersgemak. Stap je nu over naar een nieuwe laserprojector dan ontvang je van ons €150,- retour voor je oude projector*.
Communicatie? De nieuwe MOO Suite maakt ’t steeds makkelijker!
Door Carlo Bril, productmanager
Het is zover: met ingang van 1 juni is de bètaversie van de nieuwe MOO Suite de officiële versie geworden. De integratie van bestaande oplossingen als Startportaal, Basishub en Schermcontrole is intussen succesvol afgerond. En de verdere ontwikkeling is zover gevorderd dat we vinden dat eigenlijk alle gebruikers met de nieuwe omgeving zouden moeten werken.
De MOO Suite staat klaar!
1 juni 2023
Heutink ICT heeft in een update vandaag de volledige versie van de MOO Suite beschikbaar gesteld aan al hun klanten. De MOO Suite was in bèta versie al sinds 2 november op aanvraag beschikbaar. We spreken nu echter niet meer van een bèta versie, maar van de nieuwe MOO Suite; dé digitale leer- en werkomgeving voor het onderwijs. De nieuwe omgeving werkt eenvoudiger, intuïtiever en dus beter dan ooit. Ruim 1400 scholen hebben dat in de testfase ervaren.
Klantcase: Adenium
Een groep ICT’ers van Adenium in Friesland volgde de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid van Heutink ICT. Adenium had bewust gekozen voor een in-company-traject. Bovenschools ICT’er Anne-Jan Bruinsma legt uit waarom.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Adenium koos bewust voor een in-company-opleiding
Een groep ICT’ers van Adenium in Friesland volgde de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid van Heutink ICT. Adenium had bewust gekozen voor een in-company-traject. Bovenschools ICT’er Anne-Jan Bruinsma legt uit waarom.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Interactief lesgeven op een nieuw niveau
Guus Dreu heeft als facilitair manager bij het Niftarlake College een uitgebreid takenpakket, van het aansturen van diverse teams tot alles wat nodig is om de gebouwen in de gewenste conditie te houden. Ook inkoop en onderhoud van alles op het gebied van ICT valt onder zijn verantwoordelijkheden. In dat kader begeleidde hij de aanschaf en implementatie van tientallen interactieve Epson laserprojectoren met op maat gemaakte vlakke (Chameleon) whiteboards die Heutink ICT mocht leveren.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Professionalisering is net tennissen
Rik Hooftman, Onderwijsadviseur
Professionalisering is een term die je de laatste jaren in het onderwijs vaak hoort, zeker als het gaat om het terrein waar onderwijs en ICT elkaar ontmoeten. Scholing is in dit verband een onmisbaar instrument. Je hebt nu eenmaal input en ondersteuning van bedreven experts nodig om beter te worden in wat je doet.
Verbeterde beveiliging in de Microsoft Authenticator-app
Microsoft voegt voor een verbeterde beveiliging een nummerkoppeling toe aan de tweestapsverificatie voor Microsoft 365 in de Microsoft-Authenticator app. Een gebruiker moet vanaf 8 mei een controlegetal invoeren om in te loggen op het Office365 account. Maak je gebruik van onze MFA (Multi Factor Authentication) dienst dan zijn deze wijzigingen al voor je ingesteld. Je hoeft zelf geen actie te ondernemen. In dit artikel lees je wat de verbeterde beveiliging inhoudt.
4 voordelen van een in-company opleidingstraject
Rik Hooftman, Onderwijsadviseur
ICT speelt in het onderwijs een steeds grotere rol. Als je die ontwikkeling in goede banen wilt leiden, is het cruciaal dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de inzet van ICT de vereiste vaardigheden hebben.
Studiereis BETT 2023: een paar onvergetelijke dagen in Londen
Door Bianca Immerman, Project Consultant bij Heutink ICT
‘Studiereis BETT 2023’. Onder die noemer hebben we als Heutink ICT dit jaar weer een bezoek gebracht aan dé beurs over onderwijs en technologie in Londen. Met een team van zeven collega’s namen we een select gezelschap van 50 klanten (hoofdzakelijk schoolbestuurders en bovenschools ICT’ers) mee op een bijzonder uitstapje dat duurde van dinsdag 28 tot vrijdag 31 maart.
10 tips om mooiere foto's te maken met je mobiel
De koningspelen komen er weer aan. Een ideaal moment om met Klasbord je tijdlijn te vullen. Maar hoe maak je nou een mooie foto met je mobiel? Met deze 10 tips zorg je ervoor dat je mooie foto's krijgt om in je tijdlijn te plaatsen.
Bron: Route.nl
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
De afgelopen maanden hebben we niet stil gezeten. Schermcontrole is geïntegreerd in de MOO Suite met handige nieuwe functionaliteiten. Ook Basishub, de plek waar je als ICT-coördinator de MOO Suite kan beheren is weer enorm uitgebreid. We luisteren naar alle feedback die we krijgen en proberen zo onze producten te verbeteren zodat jij meer tijd overhoudt voor het onderwijs.
In de MOO Suite zijn lesgeven en beheren duidelijk gescheiden
In eerdere artikelen konden we je al laten weten dat de MOO Suite hard op weg is om het bètastadium te ontgroeien. En we zitten niet stil: na Schermcontrole hebben we intussen ook onze oplossing Basishub compleet geïntegreerd in de nieuwe omgeving.
Microsoft biedt Heutink ICT een internationaal podium om nieuwste innovaties te delen
Op 27 maart heeft Heutink ICT op uitnodiging van Microsoft in Londen een presentatie verzorgd over de innovatieve wijze waarop wij Microsoft technologie inzetten voor het onderwijs. De sessie vond plaats tijdens een bijeenkomst die voorafging aan de gezaghebbende internationale vakbeurs Bett 2023, over technologie in het onderwijs.
CPION verlengt accreditatie opleiding Post-hbo I-Coach
Onze opleiding ‘Post-hbo I-Coach’ scoort al jaren hoge waarderingscijfers. We hebben deze opleiding destijds in het leven geroepen om ICT-coördinatoren in het PO en VO te helpen een noodzakelijke verschuiving in hun rol aan te brengen. De moderne ICT’er is immers steeds minder bezig met techniek en verlegt de focus naar beleid en coaching.
Eenvoudig energie besparen met een nieuw touchscreen
Duurzaamheid kan een logische reden zijn om tot vervanging van een scherm over te gaan. De stijgende energieprijzen en klimaatverandering vragen namelijk om een duurzame omgang met energieverbruik. De nieuwste generatie Predia touchscreens verbruiken een stuk minder energie dan andere modellen.
Schermcontrole werkt nu nóg prettiger
De nieuwe MOO Suite van Heutink ICT is zo opgezet dat applicaties die voorheen min of meer op zichzelf stonden compleet worden geïntegreerd, voor een optimale en uniforme gebruikerservaring. De eerste applicatie waarmee dat nu is gebeurd, is Schermcontrole.
- Frits Wiersma, Productmanager Schermcontrole
MOO Suite: de bètaversie is bijna de officiële versie!
Op de Klantendag van Heutink ICT, 2 november vorig jaar, lanceerden we de bètaversie van de MOO Suite. Een prachtige en uiterst functionele nieuwe omgeving, waar gebruikers voor kunnen kiezen met het schuifje ‘MOO Bèta’ op hun startpagina. In dit artikel leggen we je uit waarom het een goed idee is om dat schuifje snel op ‘aan’ te zetten.
- Nikki Hunder, Productmanager MOO Suite
Samen terugkijken op een mooi en stabiel jaar
Wij presenteren in ons jaarrapport de ontwikkelingen en prestaties van 2022. We hebben onze oplossingen en dienstverlening verbeterd, snel ingespeeld op veranderingen in het onderwijs en stabiliteit op onze platformen behouden. Het jaarrapport toont ook de plannen om grip te houden op de complexer wordende educatieve keten.
- Rob ten Thije, Manager IT Dienstverlening
“Ze luisteren echt naar wat de gebruiker belangrijk vindt” Lars en Tijs over hun rol als Insiders
Lars Timmermans en Tijs Grevink zijn de bovenschools ICT’ers van SKBG, een stichting met 17 basisscholen in Noord- en Oost-Gelderland. Naast deze functie staan beide heren ook nog ‘gewoon’ voor de klas. En als Heutink ICT Insiders leveren ze bovendien een bijdrage aan de ontwikkeling en optimalisatie van onze digitale oplossingen voor het onderwijs. Hoe gaat dat laatste eigenlijk in zijn werk? We vroegen het de heren zelf.
De post-hbo-opleiding I-Coach bracht Björn van ICT-coördinator naar een rol als I-Coach
Björn Kortekaas (23) volgde de opleiding Post-hbo I-Coach van Heutink ICT. Hij werkt als I-Coach en docent Frans bij een locatie van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. Deze school, onderdeel van OOZ (zie kader), heeft zo’n 1.500 leerlingen en 140 medewerkers en biedt voortgezet onderwijs op mavo-, havo- en atheneumniveau.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Post-hbo I-Coach
Björn Kortekaas (23) volgde de opleiding Post-hbo I-Coach van Heutink ICT. Hij werkt als ICT’-Coach en docent Frans bij een locatie van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. Deze school, onderdeel van OOZ (zie kader), heeft zo’n 1.500 leerlingen en 140 medewerkers en biedt voortgezet onderwijs op mavo-, havo- en atheneumniveau.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Steun Vechtersbaarden voor KiKa
Onze collega Matthijs van den Langenberg MSc zamelt samen met Olaf geld in voor KiKa. Onder de naam Vechtersbaarden voor KiKa leggen ze tijdens de KiKa Extreme Ironman 70.3 een halve Triathlon af, waarbij ze zwemmend, fietsend en rennend 113 km afleggen. Een super mooi initiatief waar wij als Heutink ICT graag aan mee helpen!
Onderwijsadviseur Wim van der Veen helpt schoolbesturen als Privacy Officer
“Vanuit de scholen is er veel vraag naar dit soort expertise”
De meeste scholen hebben op het gebied van de AVG hun zaakjes intussen aardig op orde. Maar in de dynamische wereld van nu is en blijft Privacy – en daarmee samenhangend Security – een hot item. Onze onderwijsadviseur Wim van der Veen mag zich na het volgen van een boeiende cursus Privacy Officer noemen. Hij biedt nu als zodanig ook zijn diensten aan, veelal als onderdeel van zijn rol als ICT-regisseur bij scholen en besturen.
Innovatie & Ontwikkeling gaat los tijdens de Researchweken
De afdeling Innovatie & Ontwikkeling van Heutink ICT bestaat uit een aantal teams die softwareontwikkeling en (gebruikers)praktijk bij elkaar brengen. De leden van deze teams hebben niet alleen kennis, ervaring en skills in huis, maar ook heel veel puur enthousiasme voor hun vak.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. We hebben een aantal veelvoorkomende suggesties uit de verschillende productborden opgepakt. Het resultaat is een aantal updates en lanceringen van nieuwe features die het werk voor de ICT-coördinator of leerkracht een stuk makkelijker maakt.
Intel® Skills for Innovation volgens Heutink ICT
Wil jij met je leerlingen aan de slag met actuele thema’s als computational skills en STEAM? Dan is Intel® Skills for Innovation wat je zoekt. Met dit gratis educatieve platform bereid je kinderen voor op de wereld (en de arbeidsmarkt!) van morgen.
Al meer dan 1000 scholen toegang tot de MOO Suite
Op 2 november hebben we de bèta versie MOO Suite feestelijk gelanceerd. Sinds die livegang hebben al meer dan 1000 scholen aangegeven dat zij de nieuwe omgeving met daarin Startportaal en Basishub beschikbaar willen hebben op hun school of stichting.
Gebruikte devices én een mooie cheque voor Stichting getITfree
De Stichting getITfree zet zich in om afgeschreven (c.q. defecte) laptops en andere devices zo op te knappen dat ze weer geschikt zijn voor gebruik. De devices worden dan via instanties in bruikleen gegeven aan gezinnen die zelf niet over middelen beschikken om een apparaat aan te schaffen dat kinderen voor school nodig hebben. Het kan ook gaan om situaties waarin mensen een device nodig hebben om online allerlei zaken te kunnen regelen. Zoals internetbankieren, sollicitatiebrieven schrijven en per e-mail versturen, en belastingaangifte doen. Bij Heutink ICT vinden we het belangrijk – en zien we het zelfs als een grondrecht – dat mensen toegang hebben tot technologie. Daarom hebben we al enkele jaren een bijzondere samenwerking met getITfree.
Kleuters & ICT van visie naar werkwijze
Ipads, chromebooks, touchscreens, apps, QR-codes, robots.. Er zijn zo veel verschillende devices en (digitale) materialen voor het kleuteronderwijs. Daarnaast horen we ook steeds meer over de aanbodsdoelen van digitale geletterdheid in het onderwijs. Maar wat is digitale geletterdheid? Wat kunnen leerkrachten hiermee in het kleuteronderwijs? En waar begin je?
Epson laserprojectoren: Ontworpen om te leren
Naast touchscreens zijn ook laserprojectoren een mooie interactieve oplossing om in te zetten in het klaslokaal. Ze stimuleren de samenwerking en verbinden leerlingen met de lesstof. Samen met onze partner Epson bieden wij verschillende laserprojectoren met ultrakorte projectieafstand voor dynamisch en interactief lesgeven.
Klantendag 2022: een dag vol inspiratie en verbinding
Woensdag 2 november organiseerden wij onze klantendag bij de KNVB Campus in Zeist. Een mooie editie waarin we onze klanten meenamen in allerlei ontwikkelingen in het onderwijs, op gebied van digitalisering en innovatie in de breedste zin van het woord. De dag startte met een feestelijke lancering van de nieuwe MOO Suite. Waarna keynote spreker Remco Pijpers de bezoekers meenam in zijn kijk op digitale geletterdheid. Gedurende de dag konden de bezoekers deelnemen aan verschillende leerzame kennissessie over o.a. digitale geletterdheid, privacy & security en Microsoft365. Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de dag.
De nieuwe MOO Suite: gemaakt voor de gebruiker
Woensdag 2 november was een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van Heutink ICT. Tijdens onze Klantendag op de KNVB Campus in Zeist lieten we de bezoekers kennismaken met onze nieuwe MOO Suite. Deze lancering betekent een nieuwe grote stap in onze missie: de mogelijkheden van ICT laten werken voor het lerende kind. Maar hoe zijn we tot deze reuzenstap gekomen?
Heutink ICT lanceert nieuwe softwaresuite voor het onderwijs
Heutink ICT, onderwijsspecialist in het PO en VO, heeft vandaag op haar klantendag op de KNVB Campus in Zeist, ten overstaan van 300 klanten een nieuwe softwaresuite gelanceerd. Deze MOO Suite van educatieve softwareproducten brengt alle applicaties van Heutink ICT op een zeer toegankelijke manier samen. De MOO Suite biedt bovendien een naadloze aansluiting met alle voor het onderwijs relevante platformen, zoals Basispoort (digitale methoden van de educatieve uitgevers), Google Workspace for Education en Microsoft 365. Ook alle leerlingvolgsystemen en HR-applicaties zijn gekoppeld waardoor Heutink ICT in staat is de complexe educatieve keten van A tot Z op een veilige en efficiënte wijze te automatiseren.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. We hebben een aantal veelvoorkomende suggesties uit de verschillende productborden opgepakt. Het resultaat is een aantal updates en lancering van nieuwe features die het werk voor de ICT-coördinator of leerkracht een stuk makkelijker maakt.
“Een functie die past bij wat ik altijd al graag wilde”
Maikel Wolsink begon in 2015 bij Cloudwise (toen nog Heutink ICT) als stagiair netwerkspecialist en is vervolgens nooit meer weggegaan. Dat wil zeggen: bijna nooit. Gelukkig bleek die korte zijstap naar een andere werkgever al snel een vergissing...
Geef iPads een nieuw leven
Heutink ICT geeft iPads een nieuwe leven. Het betreft hier iPads die gebruikt zijn tijdens een groot project. De iPads zijn gecontroleerd en voorzien van het Keurmerk Refurbished, dit houdt in dat ze gecontroleerd zijn en wij er 2 jaar volledige garantie op geven. Deze garantie is optioneel uit te breiden naar 3 jaar. Hetzelfde geldt voor de garantie op de accu.
5 oktober: Dag van de Leerkracht
ICT zal nooit zoveel impact hebben als de leerkracht.
We zijn trots dat we voor jou mogen werken.
Fijne dag.
Personeelsweekend 2022 - Jupp's Biergarten Duitsland
Bekijk hier de aftermovie van het Heutink ICT Personeelsweekend. Twee weken geleden gingen wij met het hele bedrijf op personeelsweekend naar Jupp's Biergarten in Duitsland. De middag startte met een activiteit waar veel creativiteit, teamwork en strijd bij kwam kijken.. Wie bouwt de beste zeepkist? Na een spannende race, maakte iedereen zich klaar voor het Heutink ICT Septemberfest. Een avond vol plezier, lekker eten, dansen en 'goede' muziek.
“Wij hebben sterk ingezet op visie en regie”
De BMS (Bisschop Möller Stichting) is een katholiek schoolbestuur voor 33 basisscholen in Friesland. Met 600 medewerkers verzorgen deze scholen onderwijs voor meer dan 6200 leerlingen. Binnen de stichting krijgen de scholen veel ruimte voor eigenheid. Zo zijn er IKC's, dorpsscholen en scholen met uitgesproken onderwijsconcepten als Jenaplan, Dalton en Montessori. Op al deze scholen biedt de inzet van ICT in de klas leerlingen de mogelijkheid om op hun eigen niveau en tempo te werken aan persoonlijke leerdoelen.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: BMS
BMS (Bisschop Möller Stichting) vindt het belangrijk om een professionele ICT-partner te hebben die op alle fronten ontzorgt. Wij gaven hieraan invulling door bijvoorbeeld onze oplossing Apparaatbeheer uit te breiden naar iOS-beheer, zodat de BMS er nu Windows-devices, Chromebooks én iPads mee kan beheren. Daarnaast hebben we een netwerkspecialist gedetacheerd die de BMS-scholen twee dagen per week terzijde staat bij technische vraagstukken.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Taart voor team Servicedesk!
Tevreden klanten zijn het beste bewijs dat supportmedewerkers goed werk leveren. Bij de Servicedesk van Heutink ICT weten ze daar alles van. Toch gebeurt het zelfs daar niet elke dag dat een klant het hele team beloont met taart. Onlangs bij de schoolstart was het weer eens zover.
Hoe complexer het wordt, hoe makkelijker wij het maken
Heutink ICT bouwt aan de toekomst van ICT in het onderwijs
1 augustus is een datum die bij Heutink ICT elk jaar met rode letters in de agenda staat. Het is de dag waarop de schooljaarovergang begint. In een enorme operatie worden dan alle mutaties voor het komende schooljaar – dit jaar waren het er zo’n 2 miljoen – vanuit de diverse leerlingadministratie- en HR-systemen doorgevoerd in MOO (Mijn Omgeving Online, onze eigen DLWO), Microsoft 365, Google Workspace for Education en allerlei andere achterliggende systemen.
Door Jeroen Krikke, directeur Innovatie & Ontwikkeling bij Heutink ICT
Samen kansen creëren voor digitalisering op de onderwijsmarkt
Onze samenwerking met HP gaat alweer 25 jaar terug. Een gewaardeerde relatie waarin wij niet alleen zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de producten, maar ook over de service, garantie en afhandeling. Daarnaast brengt de samenwerking mooie mogelijkheden om samen te kijken naar kansen en innovaties in de onderwijsmarkt. HP interviewde onze Commercieel Manager Robert Terhalle over dit partnerschap voor een artikel in hun partnermagazine. Hieronder een klein voorproefje.
Starten met Klasbord Ouderapp was nog nooit zo makkelijk
Met Klasbord Ouderapp geef je de communicatie met ouders een extra dimensie. Start nu gratis je eigen tijdlijn en ontdek het zelf.
Monique Odijk is Heutink ICT Insider “Het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen op het eindproduct”
Bij het (door)ontwikkelen van onze producten voor het onderwijs krijgen we bij Heutink ICT waardevolle ondersteuning van mensen die dagelijks met beide benen in de onderwijspraktijk staan. Een van deze ‘Heutink ICT Insiders’ is Monique Odijk. Zij is al 25 jaar leerkracht in het primair onderwijs. Het grootste deel van die tijd heeft ze ook de functie van ICT-coördinator gehad. Vandaag de dag werkt Monique bij Stichting Baasis, een organisatie van 13 basisscholen in het noorden des lands.
Schermcontrole is nu nòg uitgebreider
Met Schermcontrole kun je als leraar live meekijken bij alle leerlingen. Het maakt niet uit of ze op een Chromebook of Windows-device werken. Een mooie nieuwe toevoeging is dat je nu ook op geanonimiseerde apparaten mee kan kijken op de schermen van de leerlingen.
Hoe je met I-Coaches meer tijd overhoudt voor onderwijs
Rik Hooftman, Onderwijsadviseur
Dit is de derde aflevering van een blogserie over het belang van I-Coaches in het primair onderwijs. In de voorgaande delen hebben we gekeken naar het onderscheid tussen ICT-coördinatoren en I-Coaches en de cruciale rol van de I-Coach in het speelveld van digitale geletterdheid. Deze keer: hoe zet je I-Coaches op zo’n manier in dat je meer tijd overhoudt voor onderwijs?
iPads nu ook eenvoudig te beheren in Apparaatbeheer
Het was al mogelijk om je Windowsapparaten en Chromebooks te beheren via Apparaatbeheer. Nu is daar ook de mogelijkheid bijgekomen om iPads te beheren. Net als bij Windowsapparaten en Chromebooks kan je apps nu in een keer op alle iPads installeren. Ook kan je in Apparaatbeheer de achtergrond van de iPads instellen en allerlei functies van de iPad blokkeren of juist weer vrijgeven. Zo kun je instellen dat een gebruiker apps niet kan verwijderen en de bluetooth van het apparaat uitschakelen. Je kan standaard iPad-apps zoals de camera en iMessage uitschakelen en ervoor zorgen dat tijdens schooltijd de iPads geen updates mogen installeren.
“Als je doelen hebt, kun je stappen zetten”
Sefa Yaldiz volgde de opleiding Netwerkbeheerder Niveau 4 aan het ROC. Toen het tijd was voor zijn stage, was hij welkom bij Cloudwise (toen nog Heutink ICT) als stagiair netwerkspecialist. “En dat beviel van beide kanten zo goed dat ik nooit meer weg ben gegaan.”
Heutink ICT helpt de hele zomer
Ook deze zomer draaien we op volle toeren door bij Heutink ICT: er wordt o.a. hard gewerkt aan een nieuwe MOO-suite, de doorvoer van de jaarovergangen en lancering van iPad-beheer; een mooie nieuwe feature in Apparaatbeheer. Maar we helpen niet alleen op afstand, ook op locatie. Ben jij ICT-coördinator en zie je op tegen al dat werk om het netwerk en hardware klaar te maken voor het nieuwe schooljaar? Ben je nieuw in je rol als ICT-coördinator? Of heb jij veel iPads die je in Apparaatbeheer op wilt nemen? Dan staan wij voor je klaar.
Waarom I-Coaches onmisbaar zijn als je werk wilt maken van digitale geletterdheid
Rik Hooftman, Onderwijsadviseur
Dit is deel twee in een blogserie over het belang van I-Coaches in het primair onderwijs. De vorige keer heb ik beschreven waarin een ‘echte’ I-Coach zich onderscheidt van de traditionele ICT-coördinator. In deze aflevering wil ik de I-Coach plaatsen in het kader van een thema waar alle scholen mee aan de slag moeten: digitale geletterdheid.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. We hebben een aantal veelvoorkomende suggesties uit de verschillende productborden opgepakt. Het resultaat is een aantal updates en lancering van nieuwe features die het werk voor de ICT-coördinator of leerkracht een stuk makkelijker maakt.
Samen bouwen aan een nieuwe identiteit met PlusPunt
PlusPunt is een samenwerkingsverband tussen Heutink ICT en GI+ gespecialiseerd in rebranding- en restylingtrajecten in het onderwijs. Of het nu gaat om het actualiseren van een bestaande huisstijl of een geheel nieuwe merkidentiteit, PlusPunt ontzorgt je in het totale traject. Van strategisch advies tot productie, van design tot implementatie.
Een Google website bouwen in één dagdeel?
Met leerlingen een Google website bouwen in één dagdeel? Dat kan en dat gaan we dan ook weer doen tijdens de Google Battle op 28 juni. Doe je mee met jouw leerlingen?
Met één klik toegang tot educatieve apps via de nieuwe Predia Appstore
Zet jij graag educatieve apps in tijdens jouw lessen. Dan hebben wij goed nieuws! In samenwerking met Predia en Meester Dennis zijn de educatieve apps van Meester Dennis beschikbaar in de Predia Appstore op jouw Predia touchscreen.
“Een perfecte balans tussen individuele verantwoordelijkheid en teamwork”
Gerloeske Nijland is als softwareontwikkelaar bij Heutink ICT betrokken bij een bijzonder project. Doel van dit project is van een aantal softwareproducten van Heutink ICT een compleet nieuwe generatie te creëren. Om het proces richting te geven, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van input van gebruikers uit de onderwijspraktijk (die in het kader van het project ‘Insiders’ worden genoemd).
ICT-coördinatoren of I-Coaches: waar wil je heen met je onderwijs?
Rik Hooftman, Onderwijsadviseur
ICT-coördinator en I-Coach: het zijn termen waarvan we merken dat ze op scholen door elkaar heen worden gebruikt. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de beide rollen. En welke van de twee het beste past bij jouw school(bestuur), hangt maar net af van waar je heen wilt met ICT in je onderwijs.
Mediawelzijn als must
Deel 4: veilig gezond blijven
Wim van der Veen, Onderwijsadviseur
Deze laatste blog in de mediawelzijn-reeks gaat over online veiligheid. In dit verband is privacy natuurlijk een enorm hot item. Het is daarom goed om stil te staan bij de vraag hoe jij en je leerlingen zich zo veilig mogelijk kunnen bewegen in de online wereld.
“Je krijgt hier veel ruimte om zelf kansen te creëren en te pakken”
Nikki Hunder kwam bij Cloudwise (toen nog Heutink ICT) aan boord in juni 2018. Ze begon destijds als Accountmanager New Business en heeft sindsdien in diverse functies verschillende kanten van het bedrijf kunnen ontdekken. “Ik ben hier voorlopig nog niet uitgeleerd!”
Één ICT-partner voor primair, voortgezet én speciaal onderwijs
OOZ verzorgt openbaar onderwijs in Zwolle en de omliggende regio. Onder het bestuur vallen 37 scholen met samen ruim 12.300 leerlingen en meer dan 1.850 medewerkers. Het aanbod varieert van primair en voortgezet tot speciaal onderwijs. Sommige leerlingen starten daarom al als baby of dreumes op een van de Integrale Kindcentra en verlaten OOZ pas als ze als aan een vervolgstudie of eerste baan beginnen.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: OOZ
OOZ wil altijd kunnen beschikken over een stabiele, werkende en gebruikersvriendelijke ICT-omgeving voor medewerkers en leerlingen. Naast het uitvoeren van technisch beheer helpen wij het bestuur met bijvoorbeeld de professionalisering van leerkrachten en het vorm geven aan het thema digitale geletterdheid.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Mediawelzijn als must
Deel 3: Sociaal gezond blijven
Wim van der Veen, Onderwijsadviseur
In het derde deel van deze serie blogs over mediawelzijn wil ik het hebben over onze sociale gezondheid. Dankzij sociale media hebben we de kans om op ieder moment van de dag in contact te staan met elkaar. We appen, liken en swipen zo heel wat af. Maar hoe goed zijn die contacten met anderen eigenlijk? Zitten er ook wel eens vervelende contacten bij? En ben jij altijd bereikbaar of ga je ook wel eens offline? Kortom: welke balans zoek je in je sociale gezondheid?
Wat ga jij het komende jaar doen aan professionalisering?
Wim van der Veen, Onderwijsadviseur
Als onderwijsprofessional doe je elke dag wat je kunt voor je leerlingen en wil je hen de best mogelijke kansen bieden om zich te ontwikkelen. Alleen daarom al is professionalisering iets waar je eigenlijk vanzelfsprekend mee bezig bent. Je wilt steeds beter worden in wat je doet, temeer omdat je werkt in een organisatie die zelf ook lerend is. Juist door jouw persoonlijke ontwikkeling kun je leerlingen steeds weer een stapje verder brengen.
Mediawelzijn als must
Deel 2: mentaal gezond blijven
Wim van der Veen, Onderwijsadviseur
Het constant online zijn vraagt veel van ons. Niet alleen lichamelijk (zie deel 1 van deze reeks), maar ook mentaal. We zien van alles op ons scherm voorbijkomen en dat laat, bewust of onbewust, een indruk op ons achter. Naast dat het gezond is om een balans te vinden tussen online en offline zijn, is het goed om eens stil te staan bij de impact van al die informatie die dagelijks via ons scherm bij ons binnenkomt. Daarom is deel 2 in deze serie blogs over mediawelzijn gewijd aan onze mentale gezondheid.
Webinar: Heutink ICT heeft iets nieuws: MOO, Startportaal, Basishub en meer
Op 21 april geven wij een webinar over onze visie op softwareontwikkeling voor het onderwijs, onze productprincipes, het ontwikkelproces in samenwerking met de Heutink ICT Insiders en geven we natuurlijk een demo van de nieuwe MOO omgeving die we aan het bouwen zijn. Meld je snel aan!
De nieuwe Scholingsgids is uit!
Download de scholingsgids op onze website en oriënteer je op de invulling van de opleidingsagenda op jouw school!
Mediawelzijn als must
Deel 1: lichamelijk gezond blijven
Wim van der Veen, Onderwijsadviseur
Ook op de afgelopen IPON was digitale geletterdheid weer een veelbesproken onderwerp. Een thema dat in dit verband helaas altijd wat onderbelicht blijft, is mediawelzijn; wat mij betreft een absolute voorwaarde om op een goede en verantwoorde manier gebruik te maken van ICT. In deze nieuwe serie blogs zal ik een aantal aspecten van mediawelzijn bespreken. We beginnen met de meest basale: hoe voorkom je dat het gebruik van ICT ten koste gaat van de lichamelijke gezondheid?
We kijken terug op een succesvolle #IPON2022!
We vonden het erg leuk jullie allemaal te ontmoeten! Ons team van accountmanagement heeft veel bezoekers kunnen inspireren met onze nieuwe ontwikkelingen.
Varietas koos voor harmonisatie met Microsoft en Heutink ICT
Stichting Varietas, in 2020 ontstaan uit de stichtingen Qua Vadis en Roos, voorziet met 30 basisscholen het gebied tussen Almelo en Deventer van onderwijs voor meerdere gezindten. Het moment van de fusie werd aangegrepen voor een drastische operatie op ICT-gebied. We spraken hierover met Eva Bosch, voorzitter van het Varietas-conglomeraat ICT en bovenschools Functionaris Gegevensbescherming en Huub van der Wal directeur de Vijf-er in Deventer.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Varietas
Nadat Varietas was ontstaan uit een fusie van twee stichtingen, wilde men voor zowel leerlingen als personeel één uniforme digitale leer-werkomgeving realiseren. Om deze harmonisatie vorm te geven, koos Varietas er bewust voor om alles in de Microsoft-omgeving te bouwen.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Basisschool de Buutplaats
Op basisschool de Buutplaats uit Den Haag zochten ze een manier om de kinderen digitaal vaardig te maken met verschillende Office toepassingen. Digital Skills voor Kids bracht de uitkomst. Bekijk in de video hoe zij kinderen digitaal vaardig maken in de Office 365 omgeving.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Ontdek de nieuwe ICT ontwikkelingen voor het onderwijs op de IPON
We mogen weer op 6 & 7 april 2022! Na twee jaar zonder evenementen en beurzen, kunnen we elkaar eindelijk weer ontmoeten op de IPON 2022. En dat is maar goed ook! Er gebeuren namelijk hele mooie dingen op gebied van ICT en onderwijs. Ook bij Heutink ICT!
We hebben nieuwe trainingen ontwikkeld rondom Digitale Geletterdheid, onze oplossingen veiliger gemaakt en zijn gestart met de ontwikkeling van een nieuwe online omgeving waarin al onze applicaties logisch samenkomen. Daar wil je toch meer van weten?
Klantcase: OBS De Kyckert
Op OBS de Kyckert uit Wateringen zagen ze dat de leerlingen al veel konden op hun Chromebook in Google Workspace, maar dat ze er ook nog meer uit konden halen. Met Digital Skills for Kids kunnen ze nu op een leuke manier zelfstandig hun basisvaardigheden ontwikkelen. Bekijk in de video hoe zij kinderen digitaal vaardig maken in de Google omgeving.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Burg. W.A. Storkschool
Op de Burg. W.A. Storkschool in Dwingeloo weten ze alles van heide en koeien, maar niks van ICT. Daarom schakelden ze Heutink ICT in. Nu worden ze volledig ontzorgd op ICT-gebied en kunnen ze doen waar ze goed in zijn: de kinderen mooi adaptief onderwijs bieden.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Nieuwe Predia Cart 24: de oplaadkar voor kleine lokalen en groepen
Het assortiment laad- en opbergoplossingen van Predia is uitgebreid met een kleinere versie, de Predia Cart 24 UV-C. Deze compacte versie kan 24 apparaten opladen en is daarom ideaal voor gebruik in kleinere klaslokalen of groepen.
Privacytoets op Microsoft Teams
Wellicht heb je het al vernomen in de media: de systemen Microsoft Teams in combinatie met OneDrive en SharePoint zijn getoetst op gebied van veiligheid en privacy. Het zogenaamde Data Protection Impact Assessment (DPIA) is uitgevoerd door SURF en SLM Rijk (ministerie van Justitie en Veiligheid) met medewerking van Privacy Company. Uit de resultaten blijkt dat er een verhoogd risico bestaat voor de uitwisseling en opslag van gevoelige en bijzondere persoonsgegevens.
Helemaal up-to-date!
De belangrijkste updates & nieuwe features op een rij
We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. We hebben een aantal veelvoorkomende suggesties uit de verschillende productborden opgepakt. Het resultaat is een aantal updates en lancering van nieuwe features die het werk voor de ICT-coördinator of leerkracht een stuk makkelijker maakt.
Word jij dit jaar Specialist Digitale Geletterdheid? De data van de opleiding zijn nu bekend!
De data van onze nieuwe opleiding Specialist Digitale Geletterdheid voor 2022-2023 zijn bekend. Vanaf september gaan we de opleiding, naast in-company, ook op vier verschillende locaties verspreid door het land geven. Dit geeft de mogelijkheid om je individueel in te schrijven op een locatie in de buurt.
Schakel eenvoudig de toetsmodus in en uit dankzij aanpassing in apparaatbeheer
Bij het in- en uitschakelen van de toetsmodus kwam redelijk wat werk kijken. Wij hebben daarom een aanpassing in het apparaatbeheer doorgevoerd om dit sneller en makkelijker te maken. Met een simpele handeling kan jij de toetsmodus starten wanneer dit nodig is.
Handige tips om te starten met het digitaal geletterdheid maken van je leerlingen
In deze #laatzeleren video's leggen wij uit hoe je met een aantal tips van onze onderwijsconsulenten een vliegende start kan maken met digitale geletterdheid
Klantcase: Post-hbo I-Coach
In december 2019 ging Montessori Delft naar de cloud, met Google en MOO Startportaal als omgeving voor de leerlingen. Om op een goede manier mee te gaan in deze ontwikkeling, besloot ICT’er Mariska van der Brug haar kennis uit te breiden door middel van scholing. De opleiding Post-hbo I-Coach van Heutink ICT bood de verdieping die ze zocht.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Wereldwijde waarschuwing voor gevaarlijk beveiligingslek
Afgelopen weekend is er in de media veel aandacht geweest voor een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) voor een potentieel wereldwijd beveiligingslek. Zie ook het artikel op NOS.nl.
Webinar: Werken met MOO & Microsoft Teams in de klas
In deze webinar staan we op een praktische wijze stil bij hoe je Microsoft Teams inzet in de klas.
Klantcase: Post-hbo I-Coach
Anneke Frons werkt als leerkracht en ICT-coördinator op basisschool Al-Ummah in Enschede. Zij besloot de opleiding Post-hbo I-Coach van Heutink ICT te volgen om op haar school meer diepgang te kunnen brengen in haar rol van ICT-coördinator.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Anneke Frons deed de opleiding Post-HBO I-Coach "Ik heb nu meer focus op de dingen die ertoe doen"
Anneke Frons werkt als leerkracht en ICT-coördinator op basisschool Al-Ummah in Enschede. Zij besloot de opleiding Post-HBO I-Coach van Heutink ICT te volgen om op haar school meer diepgang te kunnen brengen in haar rol van ICT-coördinator.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Webinar: Digitale geletterdheid
Steeds vaker hoor en lees je iets over digitale geletterdheid. Maar wat is dat nou precies? Wat moet je ermee op jouw school of in jouw klas? En hoe begin je?
Webinar: Verbeter de beveiliging van je Microsoft 365 omgeving
Veel scholen werken dagelijks in de online omgeving van Microsoft 365. Leerkrachten slaan hun persoonlijke documenten op in OneDrive en sturen regelmatig e-mails.
Digitale geletterdheid: 5 voorwaarden om er een succes van te maken
Rik Hooftman, Onderwijsconsulent
Scholen die een goede invulling willen geven aan onderwijs in digitale geletterdheid, moeten daarvoor meestal zelf ook een digitale ontwikkeling doormaken. De onderwijsadviseurs en trainers van Heutink ICT bieden in dat proces nuttige begeleiding.
Digitale geletterdheid: Gaat jouw school voor kennisoverdracht of kennisconstructie?
Robert Berenschot, Onderwijsconsulent
Bij vrijwel alle scholen staat digitale geletterdheid vandaag de dag hoog op de agenda. Geen wonder, want vanaf 2023 is het hoogstwaarschijnlijk onderdeel van het curriculum. Maar er zijn verschillende aanvliegroutes. Welke past het beste bij jouw school en visie op onderwijs?
Digitale geletterdheid: 4 voorbeelden voor jouw lespraktijk
Wim van der Veen, Onderwijsconsulent
Vanaf 2023 is digitale geletterdheid waarschijnlijk onderdeel van het Nederlandse lescurriculum. Maar hoe ga jij als leerkracht er straks invulling aan geven? In dit blog schets ik zomaar een paar voorbeelden van hoe je in de klas aan de slag kunt met digitale geletterdheid.
Digitale geletterdheid: Wat moet jij daar nou mee?
Ralph Van Der Stroom, Onderwijsconsulent
Het gaat in deze tijd hard met de technologie. Zo hard dat het onderwijs behoefte heeft aan nieuwe leerdoelen die passen bij die ontwikkelingen. Op grond van dit gegeven wordt met ingang van het schooljaar 2023-2024 digitale geletterdheid toegevoegd aan het onderwijscurriculum. Maar wat verstaan we eigenlijk onder digitale geletterdheid? En wat moet jij er als leerkracht mee?
Webinar: Zet je school op de kaart
Wist je dat wij vanuit Heutink ICT al honderden scholen en besturen op dit gebied ondersteund hebben?
Webinar: Google Workspace for Education DPIA - Hoe nu verder?
In de zomervakantie is overeenstemming bereikt met Google over de privacyrisco’s bij Google Workspace for Education.
Windows 11: wat gaat er veranderen voor het onderwijs?
Sinds 5 oktober jongstleden is Windows 11 beschikbaar. Dat betekent dat nieuwe devices nu kunnen worden geleverd met dit nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Ook kun je bestaande devices upgraden naar Windows 11. Wat betekent de introductie van deze nieuwste versie van Windows voor het onderwijs?
Lessen van de coronatijd: 7 tips voor jouw onderwijs
Scholen hebben in de coronatijd te maken gehad met veel uitdagingen, zoals het vormgeven van onderwijs op afstand en (inmiddels) hybride onderwijs. Zo is de ontwikkeling van ICT binnen het onderwijs in een enorme stroomversnelling gekomen. Nu het leven weer steeds meer 'normaal' wordt, is dit een goed moment moment om de balans op te maken en te besluiten welke parels we behouden, bijvoorbeeld om invulling te geven aan het thema digitale geletterdheid. Wij vroegen onze onderwijsconsulenten om een aantal tips te formuleren op basis van hun ervaringen.
Waarom een WiFi-check ook voor jouw school een goed idee is
Door: Mark Groot Obbink IT-specialist
Als IT-specialist verzorg ik sinds kort bij scholen een nieuwe dienst van Heutink ICT: de WiFi-check. Hoe functioneert de WiFi, ook op verschillende plekken in het gebouw of complex? Wat kan er verbeterd worden en hoe? In dit blog neem ik je even mee in de wondere wereld van WiFi op school.
Oranje Nassauschool Veen koos Heutink ICT voor omvangrijk project "Wat ons heel erg aansprak, was het all-in-pakket"
De Oranje Nassauschool, de enige school in het Noord-Brabantse dorp Veen, is een zelfstandige School met de Bijbel met ongeveer 300 leerlingen, verdeeld over 12 groepen. Deze 'eenpitter' koos voor Heutink ICT om invulling te geven aan een omvangrijk ICT-project.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Oranje Nassauschool
De Oranje Nassauschool in het Noord-Brabantse Veen wilde invulling geven aan een ambitieus schoolplan. Om onderwijskundige én praktische redenen moest de complete ICT-voorziening een drastische upgrade krijgen, inclusief een transitie naar de cloud.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Webinar: Voorbereiden op de nieuwe licentieovereenkomst van APS IT-diensten en Microsoft
Aan het einde van dit jaar lopen de Microsoft licentiecontracten van APS IT-diensten af.
Snel met je opdrachten aan de slag dankzij Google Classroom-widget in MOO Startportaal
We zien dat steeds meer scholen gebruik maken van Google Classroom om met leerlingen te communiceren en huiswerkopdrachten te delen. We hoorden van jullie dat het leerkrachten en leerlingen soms echter wat klikken kost om bij een opdracht te komen, of om überhaupt te zien dat er werk voor ze klaar staat.
Op een soepele schoolstart!
De meeste scholen zijn weer opgestart. Soms is het even zoeken om weer in het ritme te komen. Ook op IT gebied. Schoollijsten worden doorgevoerd, systemen worden weer opgestart en devices halen in grote aantallen de updates uit de vakantieperiode op. Mocht daar iets mis gaan of hulp gewenst zijn: de servicedesk staat met extra inzet voor je klaar.
Cloudwise maakt Google omgeving veilig voor de schoolstart
Op 7 juni 2021 verscheen in FD een opvallend bericht: de Autoriteit Persoonsgegevens plaatste vraagtekens bij de bescherming van persoonsgegevens in Google Workspace (dus ook in Google Workspace for Education). Onderwijsorganisaties als SIVON trokken aan de bel, en een maand lang werd er intensief gesproken met Google.
"De combinatie van variatie en complexiteit maakt dit werk leuk"
Sinds 2020 werkt Harbert-Jan Dinkla (54) bij Cloudwise (toen nog Heutink ICT) als IT Engineer bij het team Operations. Zelf is hij trouwens niet zo van de Engelse termen. "Natuurlijk, in de IT ontkom je af en toe niet aan Engels. Maar noem mij maar gewoon systeembeheerder, dat is wat ik doe." Maar wat doet hij dan precies? We vroegen het hem!
Onderwijsorganisatie viel ten prooi aan hackers "Hoe groot de gevaren zijn, besef je pas als je erdoor getroffen wordt"
Dat cybercriminaliteit ook voor het onderwijs een ernstige bedreiging vormt, ondervond een middelgrote organisatie voor primair onderwijs. We vroegen een woordvoerder van het bestuur wat er misging en wat er vervolgens werd gedaan om de risico's in te perken.
Update: Risico’s van Google Workspace op scholen
In eerdere berichtgeving hebben we gemeld dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vraagtekens heeft gezet bij de bescherming van persoonsgegevens in Google Workspace.
Het uitfaseren van de Cloudassistent
De afgelopen jaren hebben wij door de inzet van de Cloudassistent veel klanten ontzorgt. Deze handige oplossing zorgde voor een snellere adoptie van het werken in de cloud. Nu we vier jaar verder zijn is de meerwaarde ten opzichte van de standaard tools die Microsoft zelf hiervoor beschikbaar stelt (OneDrive for Business) niet groot meer. Dit heeft er dan ook toe geleid dat we hebben besloten per 1 januari 2022 te stoppen met het product 'Cloudassistent'.
Gratis voor scholen met MOO Startportaal: Klasbord Ouderapp inclusief LAS-koppeling!
Nadat wij als Heutink ICT vorig jaar Klasbord hadden overgenomen, hebben we deze tool ingrijpend vernieuwd, voorzien van meer functies en omgedoopt tot Klasbord Ouderapp. De vernieuwde tool werkt perfect samen met de andere oplossingen van Heutink ICT. Het is het ideale middel om ouders op de hoogte te houden en mooie momenten te delen in de vorm van foto’s en video’s via de mobiele app. En voor scholen die gebruikmaken van MOO Startportaal is het nu zelfs nog aantrekkelijker om met Klasbord Ouderapp te werken. Deze scholen hebben vanaf nu namelijk ook toegang tot de gratis tijdlijn in Klasbord Ouderapp, inclusief LAS-koppeling.
Schermcontrole heeft een frisse look & feel!
Bij Heutink ICT zijn we druk bezig onze producten een zo uniform mogelijke uitstraling te geven. De volgende stap die we in dit proces zetten, betreft Schermcontrole. Met deze handige app kun je als leraar je leerlingen helpen gefocust te blijven, door een oogje in het zeil te houden, schermen even op slot te zetten of websites direct op hun apparaat te openen.
Breng je interne communicatie en samenwerking naar een hoger niveau met Schoolintranet
Goede interne communicatie binnen een school of stichting is essentieel om goed samen te werken. Schoolintranet is dé digitale werkomgeving voor iedereen die op school werkt. Het biedt medewerkers ruimte voor interactie en zorgt voor meer betrokkenheid. Daarnaast brengt het overzicht en structuur in al hun Office 365- of Google Workspace for Education-applicaties. Maar hoe draagt Schoolintranet bij aan de interne communicatie en samenwerking binnen de school of stichting? In dit blog vertelt Arjan van den Belt hier meer over.
Verbeter de zichtbaarheid van je school
Onderwijs is de belangrijkste kerntaak voor een school. Maar daarnaast leven we nu in een tijd waarin je als school ook moet laten zien wie je bent, wat je kan bieden en wat jouw school onderscheidend maakt. Hoe zorg je ervoor dat je gezien wordt? Hoe zorg je ervoor dat je uitstraalt waar je voor staat? Heb je een verouderd logo of huisstijl? Hoe laat je de identiteit van een school terugkomen op je website? Nick Schuitemaker van Heutink ICT vertelt hoe jij je zichtbaarheid online kunt vergroten.
Risico’s van Google Workspace op scholen
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft vraagtekens gezet bij de bescherming van persoonsgegevens in Google Workspace. Dat staat in een door FD gepubliceerd artikel van 7 juni 2021.
Klantcase: Stichting Fedra
Het bestuur van Stichting Fedra in Beverwijk had behoefte aan een totaaloplossing voor de communicatie met de diverse doelgroepen. Heutink ICT ondersteunde de stichting bij het realiseren van een oplossing voor zowel online als offline communicatie.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Nieuw en exclusief bij Predia: gratis apps van Meester Dennis
Goed nieuws voor leraren die in de klas graag werken met leuke educatieve applicaties: vanaf nu stellen we 17 van die apps gratis beschikbaar via onze Predia touchscreens Flow, Swift en Ultra plus. Ontwikkeld door de enige echte Meester Dennis, exclusief voor Predia-gebruikers.
Aanvullende beveiliging voor Microsoft 365
Bij Heutink ICT doen we er alles aan om jouw Microsoft 365-omgeving zo veilig mogelijk te maken. We voeren regelmatig beveiligingsupdates uit en hebben onlangs de basisinrichting van je omgeving op enkele cruciale punten versterkt. Maar het kan altijd nóg veiliger. Zo bieden we vanaf nu twee aanvullende diensten van Microsoft aan om inbraken te voorkomen en je gebruikers te beschermen tegen hackers en andere dreigingen van buitenaf.
Apparaatbeheer krijgt een nieuw jasje
Bij Heutink ICT vinden we het belangrijk om tools aan te bieden die jou helpen ICT-taken eenvoudiger te maken. Daarom krijgt Apparaatbeheer, onze app om al je Chromebooks, Windows-apparaten en iPads (vanaf najaar 2021) te beheren, in juli een make-over.
Microsoft 365 of Google? Wij bieden het beste van twee werelden!
Microsoft 365 en Google bieden werkomgevingen die in het onderwijs veel worden gebruikt. Google Workspace for Education is zelfs speciaal voor het onderwijs ontwikkeld en biedt een zeer toegankelijke omgeving voor het primaire proces: het lesgeven zelf. Er zijn ook diverse mogelijkheden voor het secundaire proces, maar de focus ligt duidelijk op wat er in de klas gebeurt. Bij Microsoft 365 is het vertrekpunt juist het secundaire proces geweest. Deze veelzijdige werkomgeving biedt een wereld aan (deels aangenaam vertrouwde) applicaties voor bijvoorbeeld chatten, vergaderen en (samen)werken in documenten. Diverse applicaties kunnen ook worden ingezet voor het lesgeven.
Nieuw: de simpelste manier om je devices te desinfecteren
Standaard bij de Predia 36 oplaadkar en de Predia Wallcab muurkast: een UV-C-lichtpakket dat je devices desinfecteert zonder dat je er zelf werk aan hebt.
20 jaar digitalisering in het onderwijs
Toen Rogier Borggreve bij Heutink ICT begon was IT in het onderwijs nog geen gemeengoed. Sterker nog, de meeste scholen hadden geen computers en geen internet. Inmiddels is dat heel anders: IT is niet meer weg te denken uit scholen. Rogier was betrokken bij de oprichting van Heutink ICT in 1999 en is nu directeur. Samen met hem blikken we terug op de veranderingen in de afgelopen twee decennia.
Podcast als verwerkingsopdracht
Een eigentijdse manier om je lessen leuker te maken.
Podcasts zijn hot. Steeds meer mensen maken ze, steeds meer mensen luisteren ernaar. Maar wat nog niet iedereen beseft, is dat podcasts ook heel geschikt zijn voor verwerkingsopdrachten. In deze video leggen Sebastiaan en Rick uit wat een podcast is en hoe je er een maakt. Met natuurlijk ook aandacht voor wat je er in de klas mee kunt en wat je leerlingen ervan opsteken. Na het bekijken van deze video kun jij je lessen ook leuker gaan maken met podcasts!
Vloggen als verwerkingsopdracht
Daar worden je leerlingen enthousiast van. Er wordt wat afgevlogd vandaag de dag, en over de gekste onderwerpen. Vooral de jeugd is er dol op. En dat is voor jou goed nieuws, want zo heb je een nieuw middel om verwerkingsopdrachten in te verpakken.
8 ICT-begrippen uitgelegd
Je hoort ze vaak, maar wat betekenen ze precies?
Roadmap, cloud-based, educatieve keten: het zijn begrippen die jij vast ook regelmatig tegenkomt. En zo zijn er nog wel meer in de wereld waar onderwijs en ICT bij elkaar komen. Maar als je niet precies weet wat al die termen inhouden, is het ook lastig om erover mee te praten. Zo kwamen Sebastiaan en Rick op het idee om eens een video te maken met een toelichting op 8 van die veelgebruikte begrippen. Verhelderend!
Klantcase: KIEM
Kiem in Uden is een stichting met stevige ambities als het gaat om de inzet van ICT in het onderwijs. Intern miste men echter de expertise om echt werk te maken van die ambities. Wim van der Veen, ICT-regisseur namens Heutink ICT, bracht uitkomst.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: KS Fectio
KS Fectio had een uitdaging op ICT-gebied. Samenwerken binnen en buiten de scholen bleek lastig toen er eenmaal thuisgewerkt moest worden. Gelukkig kon Heutink ICT een oplossing bieden in de vorm van opleidingen en training, applicaties als Microsoft Teams, Sharepoint en MOO.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Nyenrode
Het jongste wapenfeit speelde zich af bij de Nyenrode Business Universiteit. Toetsen kunnen daar nu beveiligd worden afgenomen met behulp van een speciaal ontwikkelde Chrome-kiosk-app. De inmiddels gerealiseerde en met succes geteste toetsvoorziening bevindt zich in het Nyenrode-sportcentrum in Breukelen en omvat 380 examenplekken.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: CKC Drenthe
CKC (Christelijke Kindcentra) Drenthe is een bovenschoolse organisatie die verantwoordelijk is voor 30 basisscholen met in totaal ruim 6.000 leerlingen en ongeveer 600 medewerkers. Voor alles wat met ICT te maken heeft, rekent deze organisatie op Heutink ICT.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Een digitale toetsomgeving voor Nyenrode
Het jongste wapenfeit speelde zich af bij de Nyenrode Business Universiteit. Toetsen kunnen daar nu beveiligd worden afgenomen met behulp van een speciaal ontwikkelde Chrome-kiosk-app. De inmiddels gerealiseerde en met succes geteste toetsvoorziening bevindt zich in het Nyenrode-sportcentrum in Breukelen en omvat 380 examenplekken.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
CKC Drenthe: “Heutink ICT denkt kritisch mee”
CKC (Christelijke Kindcentra) Drenthe is een bovenschoolse organisatie die verantwoordelijk is voor 30 basisscholen met in totaal ruim 6.000 leerlingen en ongeveer 600 medewerkers.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Isendoorn
Het Isendoorn College in Warnsveld wilde lessen beter kunnen afstemmen op individuele leerlingen. Een belangrijk middel om dat te realiseren, is project-based learning. Heutink en Heutink ICT trokken samen op om dit voor de school te helpen faciliteren.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Isendoorn College Warnsveld: Nieuw onderwijs in een nieuwe leeromgeving
Voor het inrichten van een onlangs toegewezen extra locatie van het Isendoorn College in Warnsveld (gemeente Zutphen) trokken Heutink en Heutink ICT samen op. Onderdeel van de opdracht was het leveren en installeren van touchscreens en interactieve wandoplossingen die de school gaan helpen invulling te geven aan project-based learning.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: Stedelijk Gymnasium ’s Hertogenbosch
Het begon met het verzoek om te helpen bij het optimaliseren van de schoolwebsite. Uiteindelijk mocht Heutink ICT op meerdere fronten invulling geven aan een grondige ICT-metamorfose bij het Stedelijk Gymnasium in ’s Hertogenbosch.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Het Stedelijk Gymnasium ondergaat op ICT-gebied een grondige metamorfose
Het Stedelijk Gymnasium van ‘s-Hertogenbosch ondergaat op ICT-gebied een grondige metamorfose, waarin Heutink ICT een belangrijke rol mag spelen. Het gebeurt allemaal op initiatief van een ICT-commissie van vier personen: Victor van der Wielen (conrector), Wim Heijzelaar (ICT-coördinator), Oebele Riemersma (systeembeheerder) en Jochum van Weert (informaticadocent). We spraken met de twee eerstgenoemden.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: St. Mattheüsschool
De St. Mattheüsschool in Joure schafte recent vijftig Chromebooks aan. ICT-coördinator Reitse-Geert Strien legt uit dat hij zocht naar een optimale manier om snel met de Chromebooks aan de slag te kunnen. Onderwijsconsulent Bastiaan Kooij van Heutink ICT heeft St. Mattheüs op weg geholpen.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Klantcase: DaCapo College
Het DaCapo College in Sittard-Geleen voegde dit jaar vier vestigingen samen op één nieuwe locatie. Een deel van de bestaande ICT werd meeverhuisd, maar er werd ook geïnvesteerd in vernieuwing en uitbreiding.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Ze hebben ook goed invulling gegeven aan onze wens om het allemaal zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken”
Het DaCapo College in Sittard-Geleen voegde dit jaar vier vestigingen samen op één nieuwe locatie. Een deel van de bestaande ICT werd meeverhuisd, maar er werd ook geïnvesteerd in vernieuwing en uitbreiding. We vroegen Maurice Groten, voorzitter van het College van Bestuur van het DaCapo College, om een toelichting op de gemaakte keuzes.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Onderzoek privacyrisico’s Google Workspace
Op 1 maart werd bekend dat Google niet aan alle voorwaarden voldoet bij het verzamelen van metadata bij het gebruik van Google Workspace for Education. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hogeschool van Amsterdam. Het gaat niet om persoonlijke (adres)gegevens of individuele leerresultaten. Op het moment is het kabinet in gesprek met Google en de Europese Commissie om de databescherming op orde te brengen.
Als leverancier van Google-oplossingen vinden we het belangrijk om je te informeren over de uitkomsten van het onderzoek en de impact die dit heeft op het gebruik van Google-producten binnen scholen. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van dit nieuws. Hieronder geven we antwoord op de veelgestelde vragen.
Klantcase: Eduvier Onderwijsgroep
Voor Eduvier Onderwijsgroep is Heutink ICT al jaren dé partner in digitale presentatiemiddelen. Voor de verhuizing van een van de 12 scholen, het Aurum College, gaven wij invulling een aan complete vernieuwingsslag. Het Aurum College geldt inmiddels als een paradepaardje binnen Eduvier.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
“Als we bij de aanschaf van Chromebooks hadden bespaard op deze hulp, dan waren we veel tijd kwijt geweest”
De St. Mattheüsschool in Joure schafte recent vijftig Chromebooks aan. ICT-coördinator Reitse-Geert Strien legt uit dat hij zocht naar een optimale manier om snel met de Chromebooks aan de slag te kunnen. Onderwijsconsulent Bastiaan Kooij van Heutink ICT heeft St. Mattheüs op weg geholpen.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Het Aurum College ging voor een complete vernieuwingsslag
Raymond Brettschneider verzorgt met twee collega’s het ICT-beheer voor de Eduvier Onderwijsgroep en alle scholen die tot de groep behoren. “Wij zijn verantwoordelijk voor alles wat op ICT-gebied plaatsvindt: computers, servers en netwerken maar ook digitale presentatiemiddelen. Wat onze taak extra uitdagend maakt, is het feit dat alle Eduvier-scholen een vorm van speciaal onderwijs bieden. Bij het aanschaffen van hardware moeten we daar altijd rekening mee houden. Apparaten moeten bijvoorbeeld niet te complex zijn en tegen een stootje kunnen.”
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.
Hybride Onderwijs: hoe richt je dat in?
Nu scholen weer (gedeeltelijk) op school lesgeven, krijg je af en toe ook te maken met leerlingen die thuis de les moeten volgen of leraren die thuis zijn met leerlingen in de klas. Om dat goed te doen komen er best uitdagende vragen op je af op verschillende gebieden.
De post-hbo opleiding voor ICT-coaches bestaat 15 jaar!
Hoera! De langstlopende post-hbo opleiding voor ICT-coaches van ons land bestaat 15 jaar. Henk Heurter, onderwijsadviseur bij Heutink ICT, stond aan de wieg van de opleiding en is al die jaren nauw betrokken geweest als docent en coördinator. De hoogste tijd om Henk in het zonnetje te zetten met een interview.
Google verhoogt prijs Chrome Education Upgrade
Zoals we je eerder lieten weten via dit bericht, heeft Google rond maart/april 2020 een prijsverhoging uitgesteld vanwege de coronacrisis. Met deze beslissing wilde Google scholen wat meer lucht geven in de hectiek die de uitbraak van de pandemie met zich meebracht. De prijsverhoging betrof de Chrome Education Upgrade en zou oorspronkelijk ingaan op 9 maart 2020. Van uitstel komt deze keer geen afstel: per 9 maart 2021 wordt de voorgenomen prijsverhoging alsnog doorgevoerd. De prijs van de Chrome Education Upgrade stijgt dan naar € 34,- (excl. BTW) per licentie.
Onzekere levertijden en prijsverhogingen
Door de coronacrisis hebben overal ter wereld productieprocessen langere tijd stilgelegen. Met name door de problemen in China is er een tekort ontstaan aan componenten voor devices. Deze schaarste zal onontkoombaar leiden tot prijsverhogingen.
Cloudwise is gehercertificeerd voor ISO’s en NEN 7150
Cloudwise is gehercertificeerd voor drie ISO-normen (9001, 14001 en 27001) en NEN 7510. Hiermee blijven wij voldoen aan de eisen die gesteld worden op het gebied van kwaliteit-, milieu-, en informatiebeveiligingsmanagement. Alle bedrijfsonderdelen van Cloudwise zijn geaudit en we kunnen met trots vertellen dat onze certificeringen voor ISO 9001, 14001, 27001 en NEN 7510 verlengd zijn tot 2024. Een prachtig resultaat waarmee we zekerheid bieden aan onze klanten. Dit jaar verliep de audit, doorlopen door BSI Group, geheel via de digitale weg vanwege de coronamaatregelen.
Wat doe jij eigenlijk als ICT-coördinator?
De ICT-coördinator is de ICT-coördinator niet meer. In het verleden werd de functie vooral vervuld door leerkrachten (soms ook ouders) die handig waren met computers. Maar de laatste jaren merk ik op vrijwel alle scholen waar ik kom dat het accent verschuift van de techniek naar de onderwijskundige mogelijkheden van die techniek. Wat betekent dat voor jou als ICT’er – en voor hoe jij je ICT-tijd zo nuttig mogelijk besteedt?
10 tips om tijd vrij te maken voor ICT
Stel, jij hebt als ICT’er een paar uur per week voor je ICT-taken en die tijd gaat vrijwel altijd op aan het oplossen van storingen en andere technische probleempjes van je collega’s. Of je hebt eindelijk eens tijd voor ICT, maar dan wordt een collega ziek en krijg jij het verzoek om zijn/haar klas over te nemen; je hebt die ochtend immers toch alleen maar wat ICT-uren staan. Herkenbaar? Dan kunnen de volgende 10 tips je helpen – direct of op de langere termijn – tijd vrij te maken voor wat jij als ICT’er écht belangrijk vindt.
5 do’s en 5 don'ts voor jouw ICT-beleidsplan
Iedere moderne basisschool heeft een visie op de rol die ICT zou moeten spelen in het onderwijs. Meestal is het aan de ICT-coördinator om die visie te vertalen naar een plan voor de praktijk. Uit ervaring weten we dat veel ICT’ers het best lastig vinden om zo’n ICT-plan op papier te krijgen. Geldt dat ook voor jou? Dan kun je misschien inspiratie putten uit de volgende do’s en don’ts die we voor je op een rijtje hebben gezet.
Basicly verwelkomt Heutink ICT als implementatiepartner
Basicly mag vanaf november 2020 Heutink ICT haar preferred implementatiepartner noemen. Met deze nauwe samenwerking bundelen beide organisaties hun krachten om primair en voortgezet onderwijs te ondersteunen bij de volledige borging van digitale geletterdheid in hun onderwijs. Naast de lesmaterialen voor digitale geletterdheid op het Basicly platform en online begeleiding, kunnen scholen nu ook extra hulp inschakelen van Heutink ICT om digitale geletterdheid een structurele plek te geven.
Nieuw bij Cloudwise: onderwijsadviseurs Karen en Robert
De afgelopen maanden hebben we bij Cloudwise twee nieuwe onderwijsadviseurs mogen verwelkomen. Hun achtergronden verschillen behoorlijk maar ze zijn allebei even gedreven om onderwijs beter te maken met behulp van ICT. Even kennismaken met Karen Kamstra (27) en Robert Berenschot (37).
Let op: Nieuw prullenbakbeleid Google Drive
Sinds 13 oktober jongstleden is er iets veranderd voor gebruikers van Google Drive. Voorheen was het zo dat bestanden die je naar de prullenbak verplaatste daar altijd bleven staan (tenzij je zelf de prullenbak opschoonde). Dat is nu niet meer het geval: bestanden in de prullenbak worden voortaan na 30 dagen automatisch verwijderd.
5 vragen aan onderwijsconsulent Wim van der Veen
De onderwijsconsulenten van Heutink ICT zetten zich elke dag in om ICT te laten werken voor het lerende kind. Zij zijn actief op scholen in heel Nederland en bestrijken alle niveaus, van complete stichtingsbesturen tot en met individuele leerkrachten. Nu in de digitalisering van het onderwijs de focus verschuift van technologie naar onderwijskundige toepassing, wordt de rol van deze deskundigen steeds prominenter. Reden genoeg om hen de komende tijd eens nader aan u voor te stellen, aan de hand van 5 vragen. We beginnen met een man die zichzelf omschrijft als ‘gedreven generalist’: Wim van der Veen.
Hybride onderwijs: wat heb je daarvoor nodig?
De coronacrisis heeft een enorme impact op het onderwijs. Binnen een half jaar tijd hebben scholen de overstap gemaakt van volledig klassikaal naar (bijna) volledig online lesgeven. Inmiddels zijn de schooldeuren weer open, maar dat betekent niet dat we helemaal terug kunnen naar vroeger.
Schooljaar nu gearchiveerd in MOO
Tijdens een schooljaar wordt per leerlingen- en projectgroep een hele collectie digitale bestanden opgebouwd. Veel leerkrachten vinden het nuttig om deze bestanden later nog eens te kunnen raadplegen. Maar tot voor kort was dat niet zomaar mogelijk. De bestaande map voor een groep werd vaak hergebruikt, waardoor de gegevens van het voorgaande jaar verloren gingen of door elkaar stonden met het nieuwe schooljaar. Ook kwam het voor dat de groepsindeling was gewijzigd, waardoor de bestanden niet meer benaderbaar waren.
Coronacrisis zorgt ook voor positieve ontwikkeling
Afgelopen maanden moesten leerlingen noodgedwongen hun schoolwerk digitaal thuis doen. Lesgeven op afstand bleek voor iedereen een enorme uitdaging en scholen werden beproefd op hun digitale bekwaamheid: van online lesprogramma's, videobellen met leerlingen tot aan digitale communicatie met ouders. Ondanks de zeer vervelende aanleiding, zien we dat ICT in het onderwijs in een stroomversnelling is geraakt. Zo logden dagelijks ruim 200.000 leerlingen vanuit huis in op ons platform MOO om opdrachten te maken. We vroegen Egbert Brinks en Ralph van der Stroom van Heutink ICT naar hun ervaringen.
Uitstel prijsverhoging Chrome Education Upgrade
Eind januari hebben we gecommuniceerd dat er voor de Chrome Education Upgrade een prijsverhoging zou worden doorgevoerd vanaf 9 maart. Google heeft besloten deze prijsverhoging uit te stellen tot 12 januari 2021 in verband met de wereldwijde uitbraak van het COVID-19 virus en de problemen die scholen hier wereldwijd door ondervinden.
Hoe maak je verstandige keuzes in ICT?
De afgelopen jaren hebben wij als onderwijsconsulenten van Heutink ICT al heel wat scholen kunnen helpen met de DNA-methode. Door gestructureerd in kaart te brengen wat een school wil (en kan) op ICT-gebied, bieden we houvast bij het nemen van beslissingen over investeringen in ICT. Nu weet ik uit ervaring dat er nog steeds veel scholen zoekende zijn op dit gebied. Daarom wil ik in deze blog het DNA-model toch nog eens kort onder de aandacht brengen.
Een opdracht van A tot Z in Microsoft Teams
Met Microsoft Teams heb je de beschikking over een papierloos klaslokaal. Dankzij deze tool kun je in de klas makkelijk digitaal samenwerken en communiceren met je leerlingen. Bovendien bespaar je tijd en vereenvoudig je administratieve handelingen. In dit blog leg ik uit hoe je een opdracht maakt, uitdeelt, inlevert en nakijkt.